Sastojci (za 40 kanapea):
- ½ šoljice bundevinih semenki
- ½ šoljice suncokretovih semenki
- ¼ šoljice oraha
- šaka svežeg peršuna
- 4 polovine sušenog paradajza
- 1-2 češnja belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- mali suvi čili, usitnjen
- sok ½ limuna
- suvi origano i provansalski začini
- so, biber
- vode po potrebi
- 2 srednje tikvice
- 4 kašike raznih klica (praziluk, crveni kupus, itd.)
Priprema:
Semenke sameljite u mlinu za kafu u fino brašno. Sitno naseckajte orahe, paradajz i peršun. Dodajte ih brašnu od semenki zajedno s ostalim sastojcima i dobro promešajte lopaticom, dodajući malo vode kako bi se sve povezalo u smesu za mazanje.
Tikvice operite i isecite na kolutove. Klice operite i dobro posušite kuhinjskim papirom. Na kolutove tikvica stavite kašičicu namaza od semenki i ukrasite s malo klica. Ponovite dok ne potrošite sve tikvice. Poslužite kao predjelo ili međuobrok.
Napomena: Smesa od semenki u frižideru može stajati 2-3 dana i možete je koristiti kao namaz za sendviče ili od nje napraviti kuglice i poslužiti ih u salati. I ne zaboravite da kreirate svoje varijacije: zamenite navedene semenke i orahe s nekim drugim semenkama, orašastim plodovima i začinima!