Sastojci (za 40 kanapea):

  • ½ šoljice bundevinih semenki
  • ½ šoljice suncokretovih semenki
  • ¼ šoljice oraha
  • šaka svežeg peršuna
  • 4 polovine sušenog paradajza
  • 1-2 češnja belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • mali suvi čili, usitnjen
  • sok ½ limuna
  • suvi origano i provansalski začini
  • so, biber
  • vode po potrebi
  • 2 srednje tikvice
  • 4 kašike raznih klica (praziluk, crveni kupus, itd.)

Priprema:

Semenke sameljite u mlinu za kafu u fino brašno. Sitno naseckajte orahe, paradajz i peršun. Dodajte ih brašnu od semenki zajedno s ostalim sastojcima i dobro promešajte lopaticom, dodajući malo vode kako bi se sve povezalo u smesu za mazanje.

Tikvice operite i isecite na kolutove. Klice operite i dobro posušite kuhinjskim papirom. Na kolutove tikvica stavite kašičicu namaza od semenki i ukrasite s malo klica. Ponovite dok ne potrošite sve tikvice. Poslužite kao predjelo ili međuobrok.

Napomena: Smesa od semenki u frižideru može stajati 2-3 dana i možete je koristiti kao namaz za sendviče ili od nje napraviti kuglice i poslužiti ih u salati.  I ne zaboravite da kreirate svoje varijacije: zamenite navedene semenke i orahe s nekim drugim semenkama, orašastim plodovima i začinima!