Za 8 temaki rolnica potrebno je:

  • 4 lista nori algi
  • 1 dugačka traka wakame algi
  • mala šaka arame algi
  • klice po izboru (klice graška, alfe, rotkvice ili praziluka)
  • 1/2 šoljice indijskih oraščića
  • 1/4 šoljice suncokretovih semenki
  • 1 mali luk
  • 1-2 kašike maslinova ulja
  • 1 kašika umeboši začina
  • 1-2 kašike sok od limuna
  • so, prstohvat kurkume
  • tamari (za umakanje rolnica)

Zasebno namočite wakame, arame, indijske oraščiće i suncokret u toploj vodi (wakame algama biće potrebno nekoliko minuta da omekšaju, a oraščićima barem pola sata). Iscedite. Narežite wakame na manje komade, a arame poprskajte s nekoliko kapi tamarija.

U blender dodajte oraščiće, suncokret, seckani luk, maslinovo ulje, umeboši sirće, limunov sok, prstohvat soli i kurkume i kašiku vode. Izmiksajte u što glađi namaz. Ako je potrebno, dodajte još malo vode, ali pazite da ne preterate!

Nori alge prepolovite po širini na pola. Sva punjenja stavite na jedan tanjir. Spremni ste za rolanje!

Uzmite komad nori alge u levu ruku pa u levi gornji ugao namažite kašiku namaza. Na namaz složite klice i alge u dijagonalnom smeru prema gornjem levom uglu nori lista. Savijte donji levi ugao alge prema gornjem desnom uglu, motajući nori oko punjenja. Oblikujte mali kornet. Ponovite s preostalim sastojcima.

Poslužite odmah, uz malu činiju tamarija razređenog vodom (za umakanje), možda činijicu kuvanog smeđeg pirinča i bogatu porciju matovilca ili neke druge sezonske zelene salate!