Pre nego što odaberete dijetu koja će za rezultovati time da se osećate zdravije i izgledate lepše, neophodno je da se pripremite - kako fizički, tako i psihički - za promenu režima ishrane i života. To ćete postići pravilnim odabirom namirnica koje ćete konzumirati i pripremom za psihološki uspeh.

Prvo što je potrebno jeste da napravite test eliminacije hrane. Da biste promenili svoj osećaj prema hrani i način na koji je prerađujete, kao i način na koji skladištite masnoće, morate doći do samog temelja sistema za varenje: treba da otkrijete koja količina hrane može da izazove probleme vašem sistemu za varenje, koliko god simptomi bili suptilni.

To ćete najbolje učiniti ako napravite test eliminacije hrane. Na barem tri dana iz ishrane potpuno izbacite određene grupe namirnica. (Ponekad izbacivanje nekih namirnica svoje dobrobiti pokazuje tek nakon dve ili tri nedelje.) Beležite za to vreme kako ste se osećali: nivo energije, umor i učestalost odlazaka u toalet. Zabeležite kad ste izbacili neke namirnice i kada ste ponovo počeli da ih jedete - tako ćete zaista primetiti od čega se osećate lošije, a od čega bolje.

Predlažemo vam da krenete sledećim redom: najpre izbacite proizvode od žitarica (uključujući raž, ječam i ovas), zatim mlečne proizvode, rafinisane ugljene hidrate (posebno šećer), zasićene i transmasne kiseline i veštačke boje (što je prilično teško postići jer ih ima u svemu). Taj eksperiment će vam pomoći da utvrdite koje namirnice remete vaše varenje, ali ima još jednu korist: dok na nekoliko dana izbacujete neke grupe namirnica iz svoje ishrane, lakše ćete uvežbati organizam da se zadovolji smanjenim porcijama.

PageBreak

Otkrijte u kojoj ste kategoriji

Drugo što je neophodno da uradite jeste da odredite raspon svoje težine. Vrlo je verovatno da svoj takozvani uspeh ili neuspeh u dijeti najčešće merite izgubljenim kilogramima. Ako ste izgubili onoliko koliko ste nameravali, pobedili ste. Ako niste, doživeli ste neuspeh. Ali činjenica je da dugoročno svi mi naizmenično malo gubimo i dobijamo na težini, čak i kad pokušavamo da smršamo.

Kao prvo, tečnost u našem organizmu često varira u zavisnosti od toga šta jedemo. Razlog zbog kog veliki broj ljudi koji su na dijeti s niskim procentom ugljenih hidrata brzo smrša jeste taj što nedostatak ugljenih hidrata izaziva gubitak rezervi glikogena u mišićima, a s tim gubitkom glikogena dolazi do gubitka velike količine tečnosti. Čim ljudi ponovo počnu da jede ugljene hidrate, glikogen se vraća u mišiće i privlači vodu. Tako ponovo dobijaju kilograme.

Zato je prvih dva do pet kilograma koje izgube na dijeti s niskim procentom ugljenih hidrata zapravo lažno mršavljenje jer je reč o privremenom gubitku vode. Umesto da se vežete za tačno određen broj kilograma, recimo 65, zapravo treba da odrediti raspon svoje težine. Odabraćete raspon koji vam odgovara, na primer od 64 do 67 kilograma (ili od 78 do 83 centimetra u struku). Kada nekome otkrijete svoju težinu (iako vas niko neće pitati), ne bi trebalo da spomenete jedan broj nego svoju težinu treba da izrazite u idealnom rasponu. To, kao prvo, ostavlja dovoljno mesta za prirodne promene težine. Kao drugo, raspon težine je još važniji za vaš psihološki uspeh: više niste koncentrisani samo na neki proizvoljan broj koji podrazumeva da ste ili uspeli ili doživeli neuspeh. Osim toga, takav način razmišljanja dovodi vaš um u pravilan obrazac programiranja - podsećajući vas da vaše telo treba da se menja.