U Japanu na svakom koraku možete kupiti jela u kutijama, takozvani bento. Postoji posebna veština pravljenja ljupkih bento jela koja se smatra kulinarskom umetnošću i naziva se kyaraben (doslovni prevod bi bio "likovi u bento kutiji").

Razvili su ga roditelji koji od hrane prave složene i detaljne likove iz popularne kulture da bi svoju decu zainteresovali da raznovrsno jedu. Kyaraben je sada već stvar prestiža, pa se organizuju i nacionalna takmičenja. Izbor materijala za strpljive kulinarske mađioničare je neograničen - pirinčana lica, detalji od morskih algi, povrće nanizano na štapiće za ražnjiće ili sečeno modlama za kolače; u kuhinji sve dobija novu namenu i svaki detalj učestvuje u pričanju priče.

Jedan od klasičnih likova je Hello Kitty napravljena od pirinča, sa očima, nosem i brkovima od nori alge i crvenom paprikom izrezanom u mašnicu. Internet je pun video uputstava i to ne samo za kreiranje Hello Kitty, nego i likova iz crtaća studija Pixar ili studija Ghibli, filmova Star Wars i omiljenih knjiga. Blogovi kao što su Bento Monsters i Little Miss Onigiri vas mogu inspirisati da se i sami oprobate u ovoj veštini. Ako vam nedostaje vremena za tako sveobuhvatne pripreme, zavirite u život jedne od omiljenih bento mama, Sheri Chen, koja stoji iza bloga Happy Little Bento. Ona već četiri godine piše o bento kutijama koje pravi za svoju decu, ali kyaraben sastavi samo u posebnim prilikama.

PageBreak

Prilika za dečju igru

"Kada sam počela da pripremam bento, glavni cilj mi je bio da deci ponudim zdravu, raznovrsnu i hranljivu hranu koja će ih držati sitima tokom dana." Sheri koristi preglednost bento kutije da brzo skenira sastojke i uključi sve hranljive grupe, a to obično znači i raznobojnost, pa bento izgleda kao malo umetničko delo. Naravno, možete i sami da napravite makrobiotički bento od recepata koje sam sa vama delila protekle godine (blog Macrobiotic Kitchen ima zanimljivu galeriju slika na tu temu). Konačno, na kraju ove kratke priče o bentu, pogledajte na internetu kratki film Bento Monogatari Belgijanca Pitera Dirksa, koji je pre dve godine bio u kanskoj selekciji za Cinefondation.

Ako niste čuli za Idu Skivenes, vrlo je verovatno da ste na nekoj od društvenih mreža naleteli na njen food art. Ona pretvara doručak u Van Gogove "Suncokrete" ili Munkov "Vrisak" - fotografiše ga, a onda ga pojede. "Sa food art-om sam počela prošle godine na instagramu", rekla je Ida za Sensu. "Komentari koje sam dobila su me inspirisali da nastavim.

Već godinama se bavim fotografijom i volim da kuvam, pa pretpostavljam da se kroz food art to sjedinjuje. Inspiraciju vučem iz moderne umetnosti, filmova, svakodnevnih događaja, igre reči i drugih stvari koje vidim." Ida se ne seća da li su joj u detinjstvu uskraćivali priliku da se igra sa hranom, a danas organizuje edukativne radionice za decu i odrasle. "Ove nedelje promovišem recikliranje otpadaka hrane kroz radionice na jednom muzičkom festivalu u Norveškoj", rekla nam je. Idu možete pratiti na Instagramu @IdaFrosk.

Još jedna vizuelna delicija dolazi u formi kuvara Caitlin Freeman. Ona je kao glavni poslastičar Blue Bottle Coffee u San Francisku inspiraciju našla u umetničkim delima Muzeja moderne umetnosti u tom gradu gde imaju i kafić. Već vas naslovna strana poziva da odgrizete parče Mondrijanove torte, a u kulinarsku čaroliju će vas još više uvući 30 recepata sa detaljnim objašnjenjima. Poželećete da za posebne hipster prilike napravite Frida Kahlo kolače, Koons belu toplu čokoladu, Worholov žele ili Matisov parfe. Svaki recept je propraćen fotografijom originalnog umetničkog dela uz komentar muzejskog kustosa, pa je sam kuvar na jedinstven način pretvoren i u katalog izložbe.

Mogla bih da pomenem još mnoge zaslužne za food art revoluciju - Bompas & Parr koji tretiraju žele kao posebnu umetničku formu, fotografije Carl Warnera Foodscapes i mozaike od hrane Jason Meciera sa likovima poznatih ličnosti, a to su samo neki od njih. Istražite ih sami, a sledeći put kad pravite kanten raznih boja, dajte deci da se sa njim igraju i modlama za kolače napravite priču.

Jelena Belgrave je chef makrobiotike i zdravstveni savetnik, London, UK tresnjeitricikli@gmail.com, www.tresnjeitricikli.blogspot.co.uk