Internet nam je otvorio vrata za koja smo pre samo dve decenije morali posebno da se potrudimo da otvorimo. Ako nas je zanimala zdrava ishrana i makrobiotika, edukativne opcije su nam bile sporadične radionice koje su se organizovale na našim prostorima, a iskreni posvećenici su putovali u Kushijev institut u Americi ili East West centar u Londonu. Ovo je moj kratki uvod u to šta sve možete da naučite jednim klikom.

Internet vam daje opciju besplatne životne edukacije, ali ponekad morate dobro da pročeprkate da biste našli baš ono što vam treba. Video forma je reformisala pristup zdravom kuvanju, približivši svojim gledaocima najudaljenije kuhinje sveta i informacije o egzotičnim namirnicama. Na sajtovima kao što su Epicurious, Chow i BBC Food možete da pronađete video za tehnike pripreme, kuvanja i zanimljive zdrave recepte iz celog sveta među mnoštvom drugih. Na Epicurious sajtu možete da naučite kako pravilno da isečete avokado i od njega napravite kolumbijski gvakamole, a odeljak Put oko sveta kroz 80 recepata vam daje impresivna detaljna uputstva za jela kao što su izraelski falafel i indijska masala dosa; na ovom sajtu možete da vidite i kako poznati muzičar Mobi pravi veganske palačinke.

Youtube je jedna od internet platformi gde je lako pronaći i pogledati sve - od predavanja sa Concord instituta iz Londona, prezentacije stručnih makrobiotičkih kuvara od Amerike do Japana, pa i za to upriličenih dnevnika ljudi kojima je ovakav način ishrane pomogao u rešavanju zdravstvenih problema i kuvara amatera. Potražite Youtube kanal EricandSanae, američkog gurmanskog makrobiotičkog kuvara Erika Lešasura čiji recepti i knjige dovode ovaj način ishrane na viši nivo; video možda jeste u kućnoj produkciji, ali će vas inspirisati da napravite slatke veganske kokos macarons.

PageBreak

Gde naći recepte?

Na Youtube-u ćete naći i video recepte Aine McAteer, fantastične Blissful chef, Christina Cooks, hip chick Jessica Porter,ali i tri recepta Macro Milica koje je nekada prikazivao RTS u emisiji "Kuvati srcem". Tu je i serijal dobro osmišljenih i detaljnih video produkcija Nade Mišković iz Biošpajza, pun osnovnih informacija o makrobiotici i zanimljivih recepata; njih možete da nađete i na njenom sajtu biospajz.rs. Moji omiljeni video podsetnici su oni hrvatske kuvarice Dunje Gulin čije recepte ste mogli da pročitate u prethodnim brojevima Sense. Sve ih pregledno možete naći na video delu njenog sajta rentachefa.com- od toga kako da napravite kokosovo mleko koje će biti bez aditiva, preko mladog kelja sa sosom od kikirikija, do zdrave domaće Nutele. Inspirisaće vas da pređete u analogne vode i potražite njene kuvare.

Ako vas interesuje presna ishrana i egzotični sastojci kao što su durijan, maka i neem, kao i kako da ih iskoristite u spremanju hrane, potražite David Wolfe-a, jednog od pionira ovakve ishrane. Njemu dodajte i Ani Phyo, koja je pored svojih koloritnih prezentacija (Ani Phyo's Raw Food Kitchen) napravila i pokoji video u saradnji sa Vegetarian Times; pokazaće vam kako lisnato povrće može da se koristi kao osnova za raznobojne vrste presnih sarmica, ali i kako da izmaštate slatke delicije od sirovih sastojaka.

Blogovi o hrani uglavnom imaju fotografska uputstva (i beskonačno su inovativni i inspirativni), ali se nađu i neki sa predivnom produkcijom video tutorijala. Takav je na primer Kitchen Vignettes (kitchenvignettes.blogspot.com) koji priča o razvojnom putu hrane, od farme do stola. Besprekornom slikom i umetničkom montažom video priče vas mame da napravite mus od kestena, tart of jagoda i bosiljka ili pastu od koprive. Obavezno potražite the Perennial Plate, ali i the Kind Life glumice Alicie Silverstone koja je pre par godina izdala vegan&makrobiotičku knjigu istog naziva sa čuvenom makro savetnicom, Minom Dobić.

Nova generacija magazina kao što su Cereal, Kinfolk, Lucky Peac, Wilderi Hearth se bave ovim formatom na svojim sajtovima. Najinovativniji video za rustičan pesto gledala sam na sajtu Kinfolk magazina (kinfolk.com/film/classic-pesto) i preporučujem vam da ga pogledate da zagrejete dušu (kao i sve što je vezano za taj magazin). I za kraj, dodatnu edukativnu inspiraciju i predavanja o hrani možete da potražite i na TED i dolectures.com sajtovima. Sad je vreme da se ugrejemo i naučimo nešto novo.

Jelena Belgrave je chef makrobiotike i zdravsteni savetnik, London, UK, tresnjeitricikli@gmail.com, www.tresnjeitricikli.blogspot.co.uk