Prema ajurvedi, tajna vitalnosti ne leži samo u pravilnom izboru namirnica koje jedemo već i u njihovom ispravnom kombinovanju. Ajurveda u obzir uzima rasu - izvorni ukus hrane i vipaku - ukus namirnice nakon probanja.

Mleko nikako ne bi trebalo da kombinujemo sa bananama i jajima. Ne preporučuje se ni uz ribu, meso, lubenicu, dinju, višnje i trešnje.

Pročitajte još:

OVA HRANA UNIŠTAVA VAŠE HORMONE I ZDRAVLJE: Žene nikako ne treba da jedu ove namirnice

Najbolja hrana za zdravlje PLUĆA: 11 namirnica koje čiste pluća i štite disajne puteve (SAVET, KORONA VIRUS)

Ako ste napunili 50 godina, obavezno jedite ove namirnice: hrana za bolje zdravlje i otpornije telo

Jaja nemojte jesti uz voće, sir, ribu, jogurt, a mahunarke nikako ne treba kombinovati sa voćem, mlekom, mesom ili jogurtom.

Takođe, po tradicionalnoj ajurvedi ishrana treba da se zasniva na stvaranju ravnoteže između ukusa, mirisa, boje, teksture i temperature.

Idealno bi bilo da se namirnice kombinuju tako da postoji sklad glavnih ukusa od kojih svaki ima svoj terapijski učinak.

Slatko, na primer pospešuje izlučivanje telesnih tečnosti, podstiče varenje, neguje ćelije dok slaniukusi čiste organizam, poboljšavaju apetit i stimulišu metabolizam.

Izvor: Lovesensa