Jedna od mojih omiljenih domaćih grickalica. Ukusne, hrskave, jako fine same po sebi, a uz neki veganski umak ili namaz često mi budu odlična večera ili doručak. Ako vas u kući ima više, slobodno odmah duplirajte smesu i napravite dva puna pleha grisina, piše Vegetarijanka u kuhinji, Kristina Đorđević.
Recept za domaće hrskave grisine
Sastojci:
- 150 g belog pšeničnog brašna
 - 50 g integralnog pšeničnog brašna
 - 50 g pšeničnog griza
 - 20 g sirovih semenki suncokreta
 - 20 g mlevenog lanenog semena
 - 15 g semenki susama
 - 1 kašika sirovih semenki bundeve
 - 5 g suvog kvasca
 - 3/4 kašičice soli
 - 1 kašičica šećera
 - 50 ml maslinovog ulja
 - oko 100 ml tople vode
 - ulje i voda, za premazivanje
 - malo morske ili himalajske soli za posipanje 
Priprema: 
Na suvom tiganju propeći susam, a potom i semenke suncokreta i bundeve. Zatim seme suncokreta i bundeve blago usitniti u električnom mlinu za kafu. U posudu za mešenje prosejati integralno brašno (i ono što ostane u situ izručiti u činiju), a zatim i belo. Dodati griz, propečene semenke, laneno seme i so, pa promešati. Dodati šećer i kvasac, potom 100 ml vode i ulje, početi sa mešanjem kašikom, a onda rukama umesiti testo. Ako je potrebno, dodati još malo vode ili brašna.
Testo staviti u činiju, pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu oko pola sata. Podeliti ga na 20 loptica jednake težine (koristim digitalnu kuhinjsku vagu kako bi svi štapići bili podjednake debljine i kako bi se svi ravnomerno ispekli). Svaku oblikovati u štapić dužine oko 20 cm, odnosno onoliko koliko je širok pleh u kome ćete ih peći.
Na pleh od rerne staviti papir za pečenje i ređati pripremljene grisine. Premazati ih mešavinom vode i ulja, malo posoliti i staviti u rernu ugrejanu na 160 °C. Peći 20–25 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnosmeđu boju i postanu hrskavi. Obično na krajevima budu malo tamniji. Ako vam preostanu za sutradan, čuvajte ih u posudi sa poklopcem.
Izvor: Sensa