Sastojci:

  • 4 batata srednje veličine, narandžastog mesa
  • ¼ kašičice krupne morske soli
  • 2/3 šolje kuvane leblebije, dobro oceđene
  • ½ kašičice đumbira u prahu
  • 2 čena belog luka
  • 1 organski limun, sok i korica
  • ¼ kašičice čili praha
  • ¼ šolje punomasnog kokosovog mleka, ili prema potrebi
  • 1 kašika soja sosa
  • narendani kokos ili listići kokosa
  • za posipanje sveži korijander ili list peršuna
  • maslinovo ulje

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 °C. Pod mlazom vode dobro operite batate, obrišite ih i izbodite viljuškom sa svih strana pa ih natrljajte krupnom solju. Stavite ih na tiganj za pečenje obložen masnim papirom. Pecite otprilike 50 minuta ili dok meso batata potpuno ne omekša. Pustite batate da se malo ohlade, svaki po dužini presecite na polovine pa kašikom pažljivo izvadite narandžasto meso, ali ostavljajući dovoljno mesa na kori da se polovine ne bi raspale. Sačuvajte ih za posluživanje. Izmiksujte pečeno meso batata sa leblebijom, belim lukom, sokom od limuna, čili prahom i soja sosom u glatki krem, dodajući kokosovo mleko do željene gustine. Kašikom izdubljene polovine batata punite smesom, pospite narendanim kokosom i naseckanim korijanderom/peršunom, pa poprskajte maslinovim uljem pre posluživanja.

Izvor: Sensa