Sastojci (za 30 kriški):

  • 2 pomorandže
  • 150 g suvog grožđa
  • 400 g brašna
  • kesica suvog kvasca
  • 50 g + 6 kašika šećera
  • prstohvat soli
  • kesica vanilin šećera
  • 140 g putera
  • 80 ml mleka
  • 2 jaja
  • kašičica cimeta
  • 125 g šećera u prahu

Priprema:

U posudi pomešajte brašno, 50 g šećera, vanilu, so i kvasac. Na umerenoj temperaturi otopite 60 g putera sa 50 ml vode i mlekom, pa dodajte u brašno. Mikserom umutite glatko testo, poklopite i ostavite 60 minuta na toplom mestu da naraste.

Rumeno osveženje trpeze: kako da napravimo hleb sa cveklom...

Suvo grožđe i koru od pomorandže isecite na krupnije komade. Testo premesite, razvijte oklagijom (50 x 50 cm), premažite ostatkom otopljenog putera, isecite na šest traka širine oko osam centimetara i pospite suvim grožđem i pomorandžom.

Pomešajte šest kašika šećera sa cimetom, pospite testo, pa ga poprečno izrežite na pet delova tako da dobijete 30 pravougaonika (8 x 10 cm). Preklopite komade testa, razvucite malo u dužinu i širinu, poređajte u podmazan kalup, ali tako da se otvori naizmenično smenjuju napred i nazad.

Brzi hleb od spelte sa lukom i biberom...

Kalup ostavite da odstoji na toplom mestu oko 15 minuta. Hleb ispecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta. U međuvremenu, dobro umutite prah šećer sa dve kašike vode, prelijte ohlađen hleb i servirajte uz čaj, kafu, sok od pomorandže...

Izvor: Novosti.rs