Ako imate probleme s bubrezima, ili jednostavno želite da očuvate celokupno zdravlje, uvrstite u svoju ishranu namirnice koje su bogate antioksidantima i čuvaju zdravlje bubrega.

Kako da napravite zdrav i efikasan napitak od prosa za čišćenje bubrega...

Ovo su supernamirnice za vaše bubrege.

1. Crvena paprika

Ovo povrće ne sadrži mnogo kalijuma, a jelima pruža odličnu aromu, teksturu, kao i dosta vitamina A, C, B6, folne kiseline i vlakana. Takođe, u crvenoj paprici se nalazi likopen, koji deluje preventivno na neke tipove kancera.

2. Kupus

Kupus je bogat fitohemikalijama, koji su odlični u borbi protiv slobodnih radikala, sprečavanju pojave kancera i prevenciji srčanih oboljenja.

3. Karfiol

Još jedno superpovrće koje pozitivno utiče na rad bubrega. U karfiolu se nalazi dosta vitamina C, kao i vlakana i folne kiseline. Pored toga, karfiol sadrži materije koje pomažu jetri da neutrališe toksine.

Sirup od belog luka efikasan za iskašljavanje...

4. Beli luk

Beli luk je odlična namirnica za snižavanje holesterola i lečenje upalnih procesa. Takođe sadrži antioksidante i supstance koje sprečavaju nastanak trombova.

5. Crni luk

Još jedan čest sastojak jela koji je veoma zdrav. Crni luk je bogat flavonoidima, naročito kvercetinom. Flavonoidi su prirodne supstance koje sprečavaju gomilanje masnih naslaga u krvnim sudovima.

Takođe, kvercetin je moćan antioksidant i ima jako dejstvo protiv upala. Luk sadrži malo kalijuma pa je zdrav za bubrege, a pored toga je i bogat hromom, mineralom koji vašem telu pomaže da prerađuje masti, proteine i ugljene hidrate.

6. Jabuke

Jabuka na dan zaista čini čuda za vaše zdravlje. Bogata vlaknima i materijama koje imaju jako protivupalno dejstvo, jabuka ima sposobnost smanjenja nivoa holesterola, poboljšava varenje, štiti od bolesti srca i smanjuje rizik od nastanka raka.

Tri lekovita napitka od jabuke za živce i želudac po receptu Vase Pelagića...

7. Brusnica

Brusnica je odlična za prevenciju urinarnih infekcija. Takođe ove bobice štite od raka i srčanih oboljenja.

8. Belanca

Da li znate da su belanca čisti proteini? Ona pružaju vašem organizmu najkvalitetnije proteine, ali i sve značajne amino kiseline.

9. Riba

Još jedna supernamirnica koja ima brojna blagotvorna svojstva. Odličan je izvor proteina i omega-3 masnih kiselina. Ove zdrave masti štite od srčanih oboljenja i kancera. Takođe pomažu smanjenje nivoa lošeg holesterola i povećavaju nivo dobrog holesterola.

10. Maslinovo ulje

Istraživanja su pokazala da su osobe u zemljama u kojima se u ishrani najviše koristi maslinovo ulje izložene manjem riziku od kancera i srčanih oboljenja.

Maslinovo ulje jača kosti...

To je zbog toga što maslinovo ulje sadrži mnogo lekovitih sastojaka: oleinsku kiselinu, antioksidante i polifenole.

Izvor: Stvar ukusa