Ubrzo nakon otkrivanja Amerike kukuruz je donet u Evropu. Nije prošlo mnogo i nova žitarica već je osvojila Stari kontinent. Visok procenat šećera i stoga sladak ukus kukuruza odmah je očarao nepca Evropljana, pa i našeg naroda, u kojem su proja i kačamak postali deo svakodnevne ishrane. Nažalost, uloga kukuruza u našoj ishrani drastično je opala i svela se na povremeni instant kačamak, kornfleks zaslađen nezdravim šećerom i eventualno tu i tamo neko parče projare, koja se, za razliku od proje, pravi sa sirom i jajima. Najvažnije mesto u ishrani našeg naroda, koje je držalo do prvih decenija 20. veka, kukuruzno brašno ustupilo je pšeničnom brašnu i hlebu, i to najčeće belom, nezdravom.

Novi trendovi u ishrani, potkrepljeni dokazima o tome da redovno i obimno konzumiranje proizvoda od pšeničnog brašna, bilo ono belo bilo integralno, nije preterano zdravo, ponovo su doveli kukuruz u žižu interesovanja. Budući da, za razliku od pšenice, ne sadrži gluten, kukuruz je omiljen među pobornicima takozvane „wheat free“ (bez pšenice) dijete, kao i među osobama alergičnim na gluten. U svakom slučaju, ispada da je jelovnik naših siromašnih čukunbaka bio mnogo zdraviji od našeg: svaki dan ukućanima su pravile proju, a hleb je bio toliko retka namirnica, neka vrsta poslastice ili kolača, kako su ga zvali, koja se mesila samo za posebne dane.

Makrobiotička ishrana ne preporučuje svakodnevnu upotrebu pšeničnog brašna, dok je kukuruzu i kukuruznom brašnu dato „zeleno svetlo“. Zbog toga što spada u jin žitarice, a radi balansiranja energija, kukuruz se u makrobiotici naročito preporučuje uz jang jela (npr. ribu) ili u jang sezoni, kakvo je leto. Ako ste u stresu i jurnjavi, kuvani kukuruz će vas opustiti. Kukuruz u makrobiotici ima i lekovito svojstvo – smatra se da jača srce i krvotok.

Kukuruz u klipu

Na pijaci ćete pronaći dve vrste kukuruza, sve popularniji šećerac i tradicionalni mladi kukuruz purenjak. Za letnje vrućine, kada se nikom dugo ne kuva, naročito se preporučuje kukuruz šećerac jer je gotov za tri minuta. Šećerac uvek kuvajte najviše pet minuta da biste sačuvali nešto od velike količine vitamina C koju sadrži. Zrna skuvanog šećerca možete da odvojite nožem od klipa i da ih umešate u već skuvana jela od povrća i žitarica, ali i da njima obogatite testo za proju. Na isti način možete da kuvate i mlade purenjake, ali će njima biti potrebno više vremena da omekšaju. Kukuruz u klipu možete i da pečete na grilu ili u rerni.

Zlatni klip zdravlja
Shutterstock kukuruzna_svila
Kukuruzna svila

Ono što mnogi odbacuju kada čiste kukuruz smatra se dobrim lekom za bubrege, jednako cenjenim i u makrobiotici i u našoj narodnoj medicini. Kukuruzna svila je jak diuretik koji će vam pomoći da se oslobodite viška vode u organizmu i budete vitkiji kada se skinete u kupaći kostim. Prelijte kukuruznu svilu ključalom vodom i pijte tako pripremljen čaj. Višak svile možete da osušite i čuvate za čaj kada prođe sezona kukuruza. Svilu možete ostaviti na klipu i kada kuvate kukuruz, pa da onda vodu od kuvanja iskoristite kao zdravu osnovu za čorbice (u ovom slučaju, vodu u kojoj se kuva kukuruz nemojte soliti).

Kukuruzno brašno i griz

Kukuruzno brašno može biti od žutog i belog kukuruza. Belo kukuruzno brašno je najbolje ako se konzumira neprosejano. Ironija je što se belo projino brašno, od kojeg se tradicionalno prave srpska proja i kačamak, vrlo retko prodaje u našim radnjama! Moraćete da ga kupite na pijaci, ili najbolje, direktno na selu, samleveno ispod nekog starog vodeničnog kamena. S druge strane, manje tradicionalno, žuto projino brašno naći ćete u svakoj prodavnici. I to brašno veoma je dobro. Njega takođe možete upotrebiti za projaru (u kombinaciji sa kukuruznim grizom i/ili pšeničnim brašnom), ali i za zgušnjavanje sosova i čorbica. Krupno mleveno žuto kukuruzno brašno (griz) takođe se svuda prodaje. Od njega ćete praviti italijansku palentu, a možete ga dodati pšeničnom brašnu kad pravite testo za beskvasni hleb ili makrobiotičke mafine, radi rastresitosti. Instant palente su u redu ako ih jedete vrlo retko. Ipak, treba znati da instant brašno nema kvalitet kao pravo i da je tek samleveno brašno mnogo zdravije od onog koje je dugo stajalo.

Zlatni klip zdravlja
Shutterstock kokice
Kokice

Nažalost, kokice su dospele na crnu listu loših namirnica. I to opravdano, ako se uzme u obzir da se obično prže u velikoj količini nerafinisanog suncokretovog ulja (jin), zbog kojeg se kokice, radi boljeg ukusa, a zapravo radi balansiranja energija, moraju naknadno obilnije posoliti (jang). Dobra vest je da kokice možete spremiti potpuno bez ulja i soli (vidite recept dole). Drugi zdraviji način, ali samo za povremenu upotrebu, jeste da ih iskokate na vrlo malo nerafinisanog susamovog ulja i posolite sa malo gomašija (dodatak jelima od pečenog susama i morske soli).

PageBreak

RECEPTI SA KUKURUZOM


Kuvani kukuruz sa umeboši šljivom

Prokuvajte dosta vode i dodajte malo nerafinisane morske soli. Oljuštite klipove kukuruza i stavite ih u vodu da se kuvaju. Šećerac kuvajte od tri do pet minuta, a mlade purenjake dok ne omekšaju (od 30 do 60 minuta). Izvadite kukuruz i svaki klip natrljajte 1/4 izgnječene umeboši šljive, ili jednostavno poprskajte s nekoliko kapi umeboši sirćeta.

Kukuruz pečen u ljuskama

Ostavite ljuske na klipovima kukuruza i tako ih stavite u rernu da se peku. Ljuske će tokom pečenja sačuvati sočnost zrna. Na isti način kukuruz možete da pečete i na roštilju.

Kačamak bez mnogo mešanja

Za ovo je najvažnije da imate tešku šerpu sa odličnim poklopcem koji dihtuje. Prokuvajte tri šolje vode i 1/2 kašičice morske nerafinisane soli. Sipajte postepeno šolju belog kukuruznog brašna i mešajte dok ne provri. Kada provri, smanjite plamen na najslabije, dobro poklopite i kuvajte oko 30-40 minuta, uz eventualno povremeno mešanje, kad ste u prolazu, mada nije obavezno. Na kraju izmešajte skuvani kačamak i služite.

Tanka proja sa ovsenim pahuljicama

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Pomešajte šolju belog projinog brašna sa pola šolje ovsenih pahuljica. Dodajte kašičicu praška za pecivo, dve kašike maslinovog ulja i prstohvat nerafinisane morske soli. Izmešajte suve sastojke i dodajte šolju mlake vode. Prebacite testo u pleh i poravnajte ga, da prekrije celu površinu. Probodite na više mesta viljuškom i ubacite u rernu da se peče. Isecite i servirajte uz kašičicu taana, namaz od soje, biljni jogurt ili kao prilog uz neko povrće.

Zlatni klip zdravlja
Shutterstock palenta
Osnovni recept za italijansku palentu

Prokuvajte litar i po vode i kašičicu morske nerafinisane soli. Kada voda počne da struji, postepeno i polako sipajte 500 g krupnog žutog kukuruznog griza. Dok sipate kukuruzni griz, mešajte snažno sve vreme da se ne naprave grudvice. Kuvajte na umerenoj vatri, neprestano mešajući palentu, oko 40 minuta. Izručite kuvanu palentu na čistu drvenu dasku ili na pleh, pa je pustite da se tako stegne. Isecite komade i servirajte uz dinstano povrće i krupno narendan parmezan ili pekorino.

Zapečene njoke od palente

Za njoke skuvajte palentu (vidite „Osnovni recept za italijansku palentu“), s tim što ćete na kraju umešati manji komad maslaca. Prespite palentu na podlogu i poravnajte je da svuda bude debljine oko 2 cm. Kada se stegne i prohladi, modlicom za kolače vadite krugove prečnika 3 cm. Poređajte krugove, tj. njoke, u posudu za pečenje namazanu maslacem. Zagrejte pet kašika maslinovog ulja i dodajte oko 10-15 listova sveže žalfije, pa pržite na niskoj temperaturi oko tri minuta. Dodajte dva-tri češnja belog luka i time odmah prelijte njoke od palente. Pospite sa 100 g krupno narendanog parmezana ili pekorina, pa stavite u rernu na 200 stepeni da se zapeče. Pospite krupno mlevenim biberom.

Palenta sa roštilja

Pripremite palentu (vidite „Osnovni recept za italijansku palentu“), s tim što ćete na kraju umešati komadić maslaca i 100 g parmezana ili pekorina. Razlijte i poravnajte palentu, a kad se ohladi, isecite je na pravougaonike (7x10 cm). Izgnječite malo svežeg ruzmarina sa maslinovim uljem, pa time namažite pravougaonike od palente i stavite ih na gril. Pecite pet minuta, pa okrenite da se ispeče i s druge strane. Servirajte po želji, ukrašeno ruzmarinom. Umesto na roštilju, pravougaonike palente možete da pečete i u rerni, na rešetki.

Pica od palente i povrća

Pomešajte šolju i po žutog kukuruznog griza (pravog, ne instant), kašičicu soli i šolju i po hladne vode. Prokuvajte dve šolje vode, pa umešajte razmućeni kukuruzni griz. Mešajte palentu neprestano. Kuvajte oko deset minuta, dok ne dobijete veoma gustu masu. Skinite s vatre i pustite da se prohladi. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Nauljite kalup za tart prečnika 22 cm i sipajte palentu. Pomoću špahtle pritiskajte i rasporedite ujednačeno palentu po dnu i ivicama kalupa. Premažite tanko susamovim uljem i pecite oko 45 minuta. Na kašici susamovog ulja propržite dve velike glavice luka iseckane na listiće. Dodajte luku crvenu papriku iseckanu na kockice, 300 g šampinjona isečenih na listiće, 100 g tofua isečenog na kockice, tikvicu isečenu na prutiće kao šibice, pet iseckanih češnjeva belog luka i dve kašičice karija u prahu. Posolite nerafinisanom morskom solju i dinstajte deset minuta, tj. dok sve ne omekša. Razmutite tri kašičice kuzu praha sa tri kašike hladne vode i umešajte u jelo. Krčkajte još minut. Rasporedite povrće i tofu preko kore od palente i vratite u rernu da se sve kratko zapeče.

Makrobiotičke kokice

U zagrejanu tešku šerpu, najbolje tučanu, ubacite tri zrna kokica. Poklopite i podesite plamen na srednju jačinu. Kada se raskoka prvo zrno, šerpa je idealne temperature. Dodajte sada kokice, ali ne pretrpavajte da bi sva zrna mogla da se iskokaju ravnomerno. Stavite difuzor plamena ispod šerpe i pecite dok se sva zrna ne iskokaju.