Gluten je protein najčešće prisutan u pšenici, raži i ječmu. On obezbeđuje elastičnost proizvodima od brašna ali može biti poguban za osobe obolele od celijakije.

Bolest nastaje onog trenutka kada imuni sistem prepozna protein pšenice, raži ili ječma kao potencijalnog neprijatelja i napadne ga antitelima (reakcija zvana antigen - antitelo). To se odvija u sluznici tankog creva usled netolerancije na pojedine vrste namirnica (uključujući i gluten), dodatno opterećujući naš imuni sistem.

Celijakija: da li je nađeno rešenje za netoleranciju na gluten...

S druge strane, gluten kao protein nije esencijalan i zamenjiv je drugim izvorima iz namirnica. Gluten podstiče niz reakcija koje uzrokuju upalne procese u tankom crevu. Rezultat je uništenje ćelija crevne sluzokože i atrofija crevnih resica neophodnih za iskorišćavanje hranljivih materija.

Simptomi su nadimanje, bol u stomaku, hronična dijareja, gubitak na težini, gasovi, meteorizam, umor. U tom slučaju neophodna je stroga doživotna bezglutenska dijeta. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste činjenica da je nešto bez glutena, ne znači da je ta namirnica niskokalorična.

Nedostatak glutena ima za posledicu dodatak masnoća i šećera određenim proizvodima kako bi se popravio ukus hrane.

PageBreak

Glutena nema u mesu, mleku...

Hrana koja prirodno ne sadrži gluten: pirinač (integralni glazirani), kukuruz, proso, heljda, širak, kinoa, kukuruzno brašno, belo pirinčano brašno, pirinčani griz, krompirovo brašno, brašno od leblebija i amarant.

U bezglutenskoj ishrani dozvoljene su sve vrste mesa (osim suhomesnatih proizvoda), mleko, jogurt, sirevi (osim mleka sa dodatkom vitamina, instant napici, instant kafe, instant krem, puding, šlag, sirni namazi).

Dozvoljene su sve vrste povrća, pa čak i konzerviranog u ličnoj proizvodnji (ali ne i industrijski konzerviranog povrća). Dozvoljene su sve vrste voća (osim ušećerenog i kandiranog). Treba obratiti pažnju na suve šljive i suve smokve, jer su uglavnom pobrašnjene.

Gluten, anksioznost, aterogenetička gojaznost: 6 tipova gojaznosti i njihovi uzroci...

Dozvoljeni su konzumni beli šećer, med i fruktoza. Smeđi šećer može biti karamelizovan, a on tada sadrži ječmeni slad koji, pak, sadrži gluten. Industrjiski šećer u prahu može da sadrži 5% glutena.

Nisu dozvoljeni industrijski slatkiši, keks, kolači, kremovi, čokolade, bombone, sladoled, pivo, kvas, viski, liker.

Kafu koristiti isključivo sveže mlevenu, a čajeve isključivo u prirodnom obliku (izbegavati aromatizovane čajeve u kesici). Dozvoljen je čist kakao u prahu, jabukovo, voćno, vinsko, umeboši sirće kao i siće od kukuruza bez aditiva.

Pojedini lekovi, tablete i kapsule sadrže nosače od pšenice.

Izvor: Lovesensa