Najpre treba imati na umu da su raznobojne površine na ubuđaloj hrani - poput zelenkastiih krupnih tačaka na hlebu ili smeđih površina na starom voću - spore vidljive golim okom. Ostatak buđi, njegove „grane" i korenje, teško je videti jer su uglavnom dublje u hrani.
Dakle, uklanjanje dela koji je promenio boju neće vas poštedeti unošenja gljivice u organizam.
„Veći broj vrsta buđi je bezazlen, ali ima i opasnih vrsta", ističe Nadin Šo, specijalista američkog Departmana za agrikulturu.
Neke vrste sadrže mikotoksine, otrovne supstance koje izazivaju alergijske reakcije i respiratorne probleme. Posebno je opasan aflatoksin, za koji je utvrđeno da izaziva rak, objašnjava Šoova.
Mikotoksini se mogu naći pre svega u buđi koja raste na žitaricama i koštunjavom voću, ali se javlja i u soku od grožđa, celeru, jabukama... Najviše ga ima u kukuruzu i usevima kikirikija, navode u američkoj Administraciji za hranu i lekove.
Kako biste sprečili pojavu buđi, Šoova savetuje da prekrijete hranu kako ne bi došla u kontakt sa sporama iz vazduha, pravilno je odlažete u frižider i ostatke obroka iskoristite najkasnije do trećeg, četvrtog dana otkad je on napravljen.
Izvor: National geographic
Šta vaša omiljena kafa govori o vama? Izbor otkriva da li ste pomirljivi, spontani ili proračunati
Ne nasedajte na 5 trikova narcisa: Evo kako da pokvarite plan manipulatoru koji krši sva pravila
Da li ste logičar ili kreativac? Prvo što vidite otkriva da li verujete samo umu ili ponekad promenite ugao
3 horoskopska znaka iznenada doživljavaju sreću 16. aprila 2025: Posle hoda po ivici, stižu ljubav i bogatstvo
Mesečni horoskop za maj 2025: Nekog očekuje sudbinski poslovni susret, neko će uživati u ljubavnom raju