Cejlonski cimet je ukusan, sladak, nežne tople i ugodne arome, izrazitog mirisa i lak za konzumiranje.

Cimet se koristi kao začin hiljadama godina. Dobro je poznat širok spektar lekovitog delovanja cimeta. Ali u novije vreme su se pojavile informacije o štetnosti cimeta.

Cimet je poreklom iz Šri Lanke (ranije Cejlon). Taj cejlonski cimet je ustvari pravi cimet i dan danas. Postoji i kineski ili kasija cimet koji je slabijeg kvaliteta, mnogo jeftiniji i mnogo više zastupljen na tržištu. Zašto je kasija (kineski) cimet slabijeg kvaliteta i može biti štetan? Zato što može da sadrži više kumarina nego što je dozvoljeno.

3 kombinacije meda i cimeta za zdravlje i vitku liniju...

Kumarin je hemisjko jedinjenje sa benzopironskom osnovom koje daje miris biljkama i kao takav je prirodan sastojak mnogih biljka. Ima sladak miris, koji se lako prepoznaje kao miris sveže pokošenog sena. Više kumarina znači jača aroma i ljutina zbog čega se koristio kao pojačivač arome u duvanu i pojedinim alkoholnim pićima do zabrane njegove upotrebe u navede svrhe.

Kumarin je generalno zabranjen kao aditiv hrane zbog moguće hepatoksičnosti. Prihvatljiv dnevni unos kumarina je 0,1 mg po kg telesne mase. U kineskom ili kasija cimetu može da bude više kumarina nego što je dozvoljenjo i zdravo za ljudsku upotrebu. U cejlonskom cimetu se kreće u dozvoljenim granicama.

Prema studiji koja je objavljena u časopisu Američkog udruženja hemičara Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je da u proseku kasija (kineski) cimet sadrži 63 puta više kumarina u poređenju sa cejlonskim cimetom. Preteran unos kumarina može da ošteti jetru i bubrege. Stoga redovna upotreba kasija cimeta svakako nije preporučljiva.

"Ukoliko odlučite da koristite cimet u većim količinama, morate da koristite cejlosnki, jer samo na taj način smanjujete rizik oštećenja jetre", smatra zastupnica Američke akademije za ishranu i dijatetiku Angela Gin.

Kod štapića cimeta je lako napraviti razliku. Kineski ili kasija cimet ima štapić koji se sastoji od jedne uvaljane kore, a štapić cejlonskog cimeta je pun i sastoji se od više uvaljanih tanjih korica. Cejlonski cimet je pogodniji za ljudsku ishranu, dok je kasija pogodniji kao sirovina u proizvodnji mirisnih sveća i sličnih proizvoda.

Izvor: Sunnysritree