Potrebno:
- 300 g pirinča
- 150 g kiselih jabuka
- 150 g domaćeg majoneza
- 3 kašike belog vina
- 2 kašike soka od limuna
- 2 tvrdo kuvana jaja
- 4 kašike mlevenih oraha (ili lešnika)
- so, mleveni biber
Priprema:
Pirinač prokuvati 10 minuta u ključaloj vodi, procediti i odmah staviti u drugu slanu ključalu vodu da se dokuva. Ocediti ga, isprati hladnom vodom i osušiti na platnenoj salveti. U međuvremenu oljuštiti jabuke, izvaditi semenu ložu i semenke, iseći na kockice i malo poprskati limunovim sokom. Pirinač i jabuke izmešati, posoliti, pobiberiti, preliti mešavinom razređenog majoneza sa vinom i ostatkom soka od limuna i ponovo promešati. Salatu staviti na tanjir (ili činiju) za služenje i posuti iseckanim kuvanim jajima i orasima (ili lešnicima).
Izvor: Franjopo