Potrebno:

  • 300 g pirinča
  • 150 g kiselih jabuka
  • 150 g domaćeg majoneza
  • 3 kašike belog vina
  • 2 kašike soka od limuna
  • 2 tvrdo kuvana jaja
  • 4 kašike mlevenih oraha (ili lešnika)
  • so, mleveni biber

Priprema:

Pirinač prokuvati 10 minuta u ključaloj vodi, procediti i odmah staviti u drugu slanu ključalu vodu da se dokuva. Ocediti ga, isprati hladnom vodom i osušiti na platnenoj salveti. U međuvremenu oljuštiti jabuke, izvaditi semenu ložu i semenke, iseći na kockice i malo poprskati limunovim sokom. Pirinač i jabuke izmešati, posoliti, pobiberiti, preliti mešavinom razređenog majoneza sa vinom i ostatkom soka od limuna i ponovo promešati. Salatu staviti na tanjir (ili činiju) za služenje i posuti iseckanim kuvanim jajima i orasima (ili lešnicima).

Izvor: Franjopo