Namirnice koje mogu da pomognu su namirnice bogate folnom kiselinom (spanać), hrana sa puno selena (hrana iz mora), ugljeni hidrati (uključujući i šećer), kofein, beli luk...
Postoji teorija da nedovoljno svetlosti menja hemiju u mozgu kod osoba kod kojih za to postoji biološka osetljivost. Ti ljudi obično jedu mnogo slatkiša i skrobnih namirnica. Normalni ljudi posle unošenja ugljenih hidrata (šecera), imaju slabiju pažnju i manje su energični,bez obzira na godišnje doba,ali kod osoba sa sezonskim poremećajem raspoloženja je obrnuto.
Kod takvih osoba ugljeni hidrati imaju ulogu antidepresiva,tojest daju im energiju i stvaraju im bolje raspoloženje. Da bi ste sebi olakšali sezonski poremećaj raspoloženja možete jesti slatkiše,ali je zdravije uzimati složene ugljene hidrate kao štro su:pasulj, testenine, povrće, cerealije, hleb i krekeri po mogućstvu napravljeni od integralnog brasna.
1. Kafa je čudotvorni napitak koja ljudima ujutro vraća osmeh na lice. Međutim previše kofeina može da vam pokvari raspoloženje, poremeti san i izazove uznemirenost, što zavisi od individualnog podnošenja ove supstance.
2. Folna kiselina je vitamin B grupe koji je prvo izolovan iz lisnatnog povrća. Najviše je ima u mahunarkama. Naučnicima je dobro poznato da folna kiselina može da deluje antidepresivno, nedostatak folne kiseline naime izaziva pad nivoa serotonina u mozgu, međutim visoje doze folne kiseline mogu biti toksične.
3. Najveći deo selena iz hrane dolazi od žitarica, hrane iz mora i mesa, ali oravi šampion je brazilski orah,on je od sve hrane najbogatiji selenom Dovoljno je pojesti jedan brazilski orah dnevno da bi vidno popravili svoje rapoloženje. Ne treba preterivati jer selen u većim količinama može da bude toksičan.
Gde se krije selen:
- 1 brazilski orah
- 130g tunjevine bez ulja
- 200g školjki
- 140g kuvanih ostriga
- 130g suncokretovih semenki
- 230g suvih ovsenih mekinja
- pet ipo šolja ekspandiranih pšeničnih pahuljica
4. Beli luk pa čak i čili začin mogu vidno popraviti raspoloženje, tj kapsaicin ljuti sastojak u čili papričici može u mozgu da podstakne navalu endorfina i stvori vam privremeno osećanje ushićenosti. Neki ljudi se naviknu na ljuti začin baš zbog ovog prijatnog podizanja raspoloženja, pa jedu sve ljuću hranu.
Izvor: Sensa
Ako žena ima ovu osobinu, obara muškarce s nogu: Labkovski kaže da njena tajna moć nema veze sa uskim strukom
Koji je vaš životni moto? Vaša omiljena banana otkriva da li vam je ključ vreme, iskustvo ili zlatna sredina
Sreća stiže za 3 horoskopska znaka 2. aprila 2025: Jezde na talasu optimizma i podstiču druge na promenu
Dnevni horoskop za 2. april 2025: Biku će neko probuditi uspavane emocije, Rak je na korak do istinske sreće
Kako se koristi grejpfrut za negu kože? Moćna voćka vraća licu sjaj, uklanja akne i pigmentne fleke