Praznik Mladenci posvećen je stradanju Svetih 40 mučenika Sevastijskih, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo uprkos izričitoj carevoj zabrani. Od tada 22. mart pravoslavni vernici obeležvaju, jer su prema predanju vojnici ovenčani ljubavlju Hristovom, pa se tako i na venčanjima u crkvi mladencima stavljaju venci.
Za ovaj praznik se vezuju razni običaji koji su sačuvani još od naših predaka. Glavni običaj je da bračni par koji se venčao u prethodnih godinu dana dočekuje goste koji im donose poklone. Najčešće su to pokloni za dom, u vidu posuđa, nameštaja i dekoracije. Na ovaj način bliski ljudi pomažu mladencima da započnu svoj zajednički život.
Jedan od glavnih običaja jeste priprema kolača mladenčića. Pravi se 40 kolača koji se mese rano ujutru i simbolizuju sreću u kući, dugu i slatku ljubav. Najčešće su okrugli i premazuju se medom, a prvo se služe deci.
Recept za tradicionalne kolače na Mladence - Mladenčiće:
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1 kockica svežeg kvasca
- 50 ml vode
- 4 kašike ulja
- 2 kašike šećera
- 3 kašike meda + za premazivanje
- kašičica soli.
Priprema:
Pomešajte kvasac u malo vode i dodajte šećer. Sačekajte da nadođe. Brašno stavite u posudu i dodajte mu med, a zatim i so i ulje. Dodajte i kvasac i sve dobro zamesite. Dodajte ostatak vode i zamesite testo, a zatim ga ostavite da nadođe oko 20 minuta.
Razvucite testo i modlom ili čašom vadite 40 mladenčića. Poređajte ih na papir za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, dok ne porumene. Ispečene mladenčiće premažite medom.
Izvor: Sensa