Sutlijaš je jedna od omiljenih poslastica, a u detinjstvu smo obožavali pune posudice deserta od pirinča posutim aromatičnim cimetom. Najčešće se sutlijaš kuva u kravljem mleku, ali ako postite, birate veganski način ishrane, alergični ste na laktozu ili želite da probate nešto novo, onda će vas ovaj izuzetno lak recep osvojiti.

Predlažemo da preko sutlijaša pospete bobičasto voće. Savršeno se slaže sa malinama, borovnicama i kupinama, a za još slađi ukus možete dodati bananu. Ovaj desert je super ideja i za užinu i doručak, a možete ga poneti i na posao.

Sastojci:

  • 200g pirinča
  • 50g šećera
  • 2 kašike javorovog sirupa
  • prstohvat soli
  • 1 l mleka od ovsenih pahuljica
  • 1 kašičica vanile
  • cimet

Priprema:

Pomešajte suve sastojke (osim cimeta) i malo pirinač propržite na vatri, pa zatim dodajte sve tečne sastojke, promešajte i ostavite da se kuva na srednjoj vatri. Kada proključa pažljivo mešajte da ne zagori i smanjite temperaturu. Kuvajte još 10-ak minuta dok tečnost ne ispari, a smesa postane kremasta. Dodajte cimeta po želji i izmešajte. Sipajte u posudice, ostavite da se ohladi, pa preko dodajte omiljeno bobičasto voće.

Detaljan postupak pripreme veganskog sutlijaša pogledajte u video prilogu ispod!

Kako da napravite kremast sutlijaš bez kravljeg mleka TikTok/thecollegechefs

Izvor: Sensa