Sutlijaš je jedna od omiljenih poslastica, a u detinjstvu smo obožavali pune posudice deserta od pirinča posutim aromatičnim cimetom. Najčešće se sutlijaš kuva u kravljem mleku, ali ako postite, birate veganski način ishrane, alergični ste na laktozu ili želite da probate nešto novo, onda će vas ovaj izuzetno lak recep osvojiti.
Predlažemo da preko sutlijaša pospete bobičasto voće. Savršeno se slaže sa malinama, borovnicama i kupinama, a za još slađi ukus možete dodati bananu. Ovaj desert je super ideja i za užinu i doručak, a možete ga poneti i na posao.
Sastojci:
- 200g pirinča
- 50g šećera
- 2 kašike javorovog sirupa
- prstohvat soli
- 1 l mleka od ovsenih pahuljica
- 1 kašičica vanile
- cimet
Priprema:
Pomešajte suve sastojke (osim cimeta) i malo pirinač propržite na vatri, pa zatim dodajte sve tečne sastojke, promešajte i ostavite da se kuva na srednjoj vatri. Kada proključa pažljivo mešajte da ne zagori i smanjite temperaturu. Kuvajte još 10-ak minuta dok tečnost ne ispari, a smesa postane kremasta. Dodajte cimeta po želji i izmešajte. Sipajte u posudice, ostavite da se ohladi, pa preko dodajte omiljeno bobičasto voće.
Detaljan postupak pripreme veganskog sutlijaša pogledajte u video prilogu ispod!
Izvor: Sensa
Šta vaša omiljena kafa govori o vama? Izbor otkriva da li ste pomirljivi, spontani ili proračunati
Ne nasedajte na 5 trikova narcisa: Evo kako da pokvarite plan manipulatoru koji krši sva pravila
Dnevni horoskop za 19. april 2025: Devica uklanja sve prepreke, Ovan se odriče nečeg dragocenog
Ove 2 stvari nikad ne treba da tražite od partnera: Ako poželite da on bude ovakav, nađite drugog
3 lekcije Uskrsa za svaki dan: Koje poruke najvećeg hrišćanskog praznika možemo da primenimo uvek i svuda?