Hrana i način na koji je jedemo predstavlja sociološki i kulturološki fenomen pa je samim tim više od pukog sredstva za preživljavanje. Našem podneblju je najpribližniji mediteranski način ishrane a njeno delovanje je izuzetno značajno i blagotvorno za naše psiho-fizičko zdravlje.

Brojnim istraživanjima ne samo da je utvrđen značaj održavanja telesne težine pomoću fizičke aktivnosti već i značaj zdravog načina ishrane čiji je zaštitni znak upravo mediteranska ishrana.

Zašto je baš mediteranska ishrana simbol zdrave ishrane? Naime, mediteranski način ishrane obiluje upotrebom namirnica koje su bogate biljnim vlaknima, konzumiranjem voća i provrća, raznovrsnih semenki, maslina, maslinovog ulja, mahunarkama i orašastim plodovima, dok je unos ribe i morskih plodova uvećan, upotreba belog mesa umerena a unos crvenog mesa smanjen. Upotreba maslinovog ulja i organskog meda je dominantna - objašnjava dr Lejla Kažinić Kreho u knjizi "Moja mediteranska dijeta" koju je objavila izdavačka kuća Profil.

Dr Lejla Kažinić Kreho je doktorka i nutricionistkinja a školovala se u Velikoj Britaniji. Autor je knjiga o ishrani kojima želi da probudi svest o značaju ishrane i njenom uticaju na naše zdravlje.

Mediteranska ishrana donosi brojne zdravstvene benefite od kojih svakako treba spomenuti njeno blagotvorno dejstvo na očuvanje srca, smanjuje obolevanje od hroničnih bolesti, smanjuje rizike od dijabetesa ali štiti i od pojave karcinoma dojke.

U svojoj knjizi "Moja mediteranska dijeta" dr Lejla Kažinić Kreho daje recept za zdravi kolač koji će zadovoljiti vaše potrebe za slatikišima a ujedno pružiti neophodne nutritivne sastojke.

RECEPT - Superfitoestrogenski kolač:

Sastojci:

  • 200 g integralnog brašna
  • 100 g zobenih pahuljica
  • 100 g lanenih semenki (prethodno potopljenih u vodi i oceđenih)
  • 40 g suncokretovih semenki
  • 40 g semenki susama
  • 40 g semenki bunedeve
  • 40 g oljuštenih badema
  • 2 cm korena đumbira, oljuštenog i iseckanog
  • 225 g suvog grožđa (marelica ili brusnica)
  • 425 ml sojinog mleka
  • mala kašika malt ekstrakta

Priprema:

Suve sastojke pomešajte u velikoj posudi. Dodajte sojino mleko i malt ekstrakt, promešajte i ostavite da odstoji 30 minuta. Zagrejte rernu na 190 stepeni C. Manju tepsiju za pečenje hleba obložite papirom za pečenje i po njemu rasporedite smesu. Pecite oko 90 minuta. Kolač ohladite na rešetki rerne.

Izvor: Lovesensa