Hrana i način na koji je jedemo predstavlja sociološki i kulturološki fenomen pa je samim tim više od pukog sredstva za preživljavanje. Našem podneblju je najpribližniji mediteranski način ishrane a njeno delovanje je izuzetno značajno i blagotvorno za naše psiho-fizičko zdravlje.
Brojnim istraživanjima ne samo da je utvrđen značaj održavanja telesne težine pomoću fizičke aktivnosti već i značaj zdravog načina ishrane čiji je zaštitni znak upravo mediteranska ishrana.
Zašto je baš mediteranska ishrana simbol zdrave ishrane? Naime, mediteranski način ishrane obiluje upotrebom namirnica koje su bogate biljnim vlaknima, konzumiranjem voća i provrća, raznovrsnih semenki, maslina, maslinovog ulja, mahunarkama i orašastim plodovima, dok je unos ribe i morskih plodova uvećan, upotreba belog mesa umerena a unos crvenog mesa smanjen. Upotreba maslinovog ulja i organskog meda je dominantna - objašnjava dr Lejla Kažinić Kreho u knjizi "Moja mediteranska dijeta" koju je objavila izdavačka kuća Profil.
Dr Lejla Kažinić Kreho je doktorka i nutricionistkinja a školovala se u Velikoj Britaniji. Autor je knjiga o ishrani kojima želi da probudi svest o značaju ishrane i njenom uticaju na naše zdravlje.
Mediteranska ishrana donosi brojne zdravstvene benefite od kojih svakako treba spomenuti njeno blagotvorno dejstvo na očuvanje srca, smanjuje obolevanje od hroničnih bolesti, smanjuje rizike od dijabetesa ali štiti i od pojave karcinoma dojke.
U svojoj knjizi "Moja mediteranska dijeta" dr Lejla Kažinić Kreho daje recept za zdravi kolač koji će zadovoljiti vaše potrebe za slatikišima a ujedno pružiti neophodne nutritivne sastojke.
RECEPT - Superfitoestrogenski kolač:
Sastojci:
- 200 g integralnog brašna
- 100 g zobenih pahuljica
- 100 g lanenih semenki (prethodno potopljenih u vodi i oceđenih)
- 40 g suncokretovih semenki
- 40 g semenki susama
- 40 g semenki bunedeve
- 40 g oljuštenih badema
- 2 cm korena đumbira, oljuštenog i iseckanog
- 225 g suvog grožđa (marelica ili brusnica)
- 425 ml sojinog mleka
- mala kašika malt ekstrakta
Priprema:
Suve sastojke pomešajte u velikoj posudi. Dodajte sojino mleko i malt ekstrakt, promešajte i ostavite da odstoji 30 minuta. Zagrejte rernu na 190 stepeni C. Manju tepsiju za pečenje hleba obložite papirom za pečenje i po njemu rasporedite smesu. Pecite oko 90 minuta. Kolač ohladite na rešetki rerne.
Izvor: Lovesensa
3 horoskopska znaka shvataju šta je sreća 11. marta 2025: Veliko bogatstvo biće im servirano na srebrnoj tacni
Kako da se zaštitite od toksičnog manipulatora? 3 načina da ne upadnete u zamku čim vam neko kaže da grešite
3 horoskopska znaka su magnet za novac 3. marta 2025: Osećaju dodir luksuza o kojem su samo sanjali
Šta donosi pomračenje krvavog Meseca 14. marta 2025? Svi osećaju erupciju, a 2 znaka treba da odlože sve odluke
Dnevni horoskop za 13. mart 2025: Strelac sam sebe koči, Ribe više ne skrivaju svoju originalnost