Ukoliko uživate u zdravim i jenostavnim slatkišima, ali bogatog ukusa - onda je ovaj recept stvoren za vas. Za pripremu vam nije potrebno brašno, već ovsene pahuljice. Ono što ovaj kolač čini zdravijim svakako je nedostatak šećera - slast mu daju banane i crna čokolada.
Uskršnja trpeza nije potpuna ako na njoj nemate bogatu poslasticu kojom ćete obradovatik svoje najmilije, a ovaj kolač je jendostavna, zdrava i jeftina varijanta čokoladnih poslastica - bićete oduševljeni koliko se lako i brzo pravi.
Sastojci:
- 120 g ovsene kaše
- 250 ml toplog mleka
- 2 zrele banane
- 2 jaja
- 40 g kakao praha
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- dodajte 2 kašike meda ako volite slađe
- 50 g crne čokolade
- 3 kašike mleka
- puter
Priprema:
Ovsene pahuljice potopite u vrelom mleku i ostavite da odstoje oko 15 minuta. Zgnječiti banane viljuškom (ispasirajte), dodajte dva jaja, izbučkajte ih i sjedinite sa bananana. Dodajte u smesu kakao prah i pomešajte. Sipajte prašak za pecivo i so, pa ponovo promešajte.
Pleh ili vatrostalnu posudu za pečenje veličine oko 22x14cm, premažite puterom. smesu sa banama pomešajte sa ovsenim pahuljicama koje su odstojale u mleku. Dobro izmešajte da se sjedini.
Dobijenu smesu sipajte u pleh i pecite na 190°C 45-50 minuta. Kada je kolač pečen, izlomite crnu čokoladu, pomešajte sa 3 kašikemleka i otopite čokoladu mikrotalasnoj ili na pari. Premažite čokoladnim slojem kolač, ostavite par minuta da se stegne i poslužiti. Možete dodati preko i neko bobičasto voće, po izboru.
Izvor: Sensa