Ako tražite recepte za post, isprobajte recept za ćufte od spanaća i brokolija. Uživaćete u kombinaciji sastojaka punog boja i ukusa, a odličnog nutritivnog sastava. Spanać sadrži vitamine A, C, B i K, folnu kiselinu, ali i minerale, poput magnezijuma, gvožđa i mangana. Ima mnogo kalijuma, ali malo natrijuma. Brokoli sadrži vitamine A, C i B, beta-karoten, lutein, tiamin, kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, fosfor i kalijum, a ima i visok sadržaj vlakana. U reme posta možete da iskoristite se blagodeti zelenog povrća, a možete da isprobate i veanske ćufte od prosa, susama i peršuna.
Sastojci
- 250 g svežeg ili smrznutog spanaća
- 250 g brokolija
- 400 g krompira
- 1 crni luk srednje veličine
- 3 čena belog luka
- so i biber po ukusu
- 1 veza peršuna
- 200 g prezli
- 50 g susama
- 2-3 kašike ulja
Priprema
- Da biste pripremili potrebne namirnice za posne ćufte, prvo pripremite krompir. Dobro ih operite i kuvajte u ljusci tako da ogreznu u vodi. Kuvanje u ljusci sačuvaće skrob u njihovom sadržaju. Dodajte kašičicu soli kada voda počne da ključa. So naglašava ukus krompira.
- Očistite luk i sitno ga iseckajte. Propržite ga na vrlo malo ulja i ostavite da lagano odstoji i pusti ukus. Dodajte oljušteni čen belog luka iseckan na listiće.
- Listove spanaća dobro isperite, pa ih blanširajte u slanoj vodi samo nekoliko sekundi. Zatim ih dobro ocedite, sitno iseckajte i dodajte preko luka. Mešajte ih sa lukom 1 minut i isključite ringlu.
- Prokuvajte brokoli 4-5 minuta, takođe u vodi u kojoj ste kuvali spanać.
- Krompir oljuštite, dodajte u oceđen brokoli i izgnječite dok ne dobijete pastu. Dodati spanać sa lukom i belim lukom iz tiganja, sve začiniti solju i biberom i dobro ujednačiti smesu.
- Pre nego što napravite ćufte od spanaća sa brokolom i krompirom, uključite rernu na 200 stepeni Celzijusa. Koristite kašiku i uzimajte smesu. Ćufte oblikujte u krugove, uvaljajte u prezle pomešane sa susamom i stavite u nauljenu tepsiju. Lagano ih pritisnite kašikom da se spljošte, pa poprskajte uljem. Stavite pleh u rernu i pecite ćufte na 200 stepeni 20-30 minuta. U njima možete uživati topli ili hladni, propasirani kroz različite sosove ili uz zelenu salatu i porciju krompirića.
BONUS VIDEO:
Sensa/Z.A.