RECEPT ZA ZELJANICU S PROSOM: Pita puna hlorofila, bez glutena i s malo kalorija

Proleće nam otvara mnogo fantastičnih mogućnosti, posebno kada je reč o hrani. Ako ste i vi baš sada odlučili da ishranu dovedete u red, ovo je pita za vas.

Shutterstock

Sezona je zeleniša, spanaća, zelja, blitve, pa ukoliko vam dijeta zabranjuje da jedete pite i proje sa zeljem i spanaćem, evo vama spasa. Proseno brašno je odlična zamena za brašno, nema glutena, veoma je zasitno i iznad svega preukusno. Možete da isprobate i recept za prolećnu čorbu od kostiju i potočarke.

Sastojci:

  • 150 g prosenog brašna
  • 1 veza zelja ili blitve ili 2 šake spanaća
  • 1 praziluk
  • 3 jajeta
  • so
  • 2-3 kašike ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • susam i lan za posipanje
  • sir po želji

Priprema

  1. Lisnato povrće operite i sitno iseckajte. Usitnite i praziluk.
  2. Viljuškom ili mutilicom umutite jaja, pa dodajte ulje, so, prašak za pecivo.
  3. Ubacite lisnato povrće, promešajte, te dodajte brašno. Veoma je važno da vam testo bude retko, jer proseno brašno upija tečnost tokom pečenja, pa će vam pita biti suva.
  4. Možete da ubacite i neki sir ako želite, poput mocarele.
  5. Izručite u pleh obložen pek-papirom, pospite susamom i lanom. Pecite na 200 stepeni oko 25 minuta i secite kad se malo prohladi. Prijatno!

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Pečeni krompir  Instagram/ somethingnutritious

Sensa/Z.A.