KAKO SE PRAVI VODA OD KOPRIVE? Zlatna tečnost od zelene biljke super je za mršavljenje i fantastična za kosu

Priroda se zeleni, posle kiše sve buja, raste i kopriva - biljka koju su nekad koristile naše bake, a onda je ostala u prošlosti. Nova istaživanja potvrdila su da sadrži neke veoma važne nutrijente za funkcionisane našeg organizma.

Shutterstock

Kopriva je korovska biljka koju su koristili još stari Rimljani, ali i naše bake. A onda je biljka postala prilično zanemarena i u kuhinji i kao biljka od koje se sprema čaj. Savremena istraživanja dokazala su da kopriva sadrži selen, gvožđe, kalcijum, mangan, magnezijum... čitav niz vitamina i minerala neophodnih organizmu, tako da je treba koristiti u svakom životnom dobu, svakodnevno. Dobra je dopuna mnogim specijalnim režimima ishrane, od koprive se kuva čorba, njeni listovi se koriste kao zamena za spanać u pitama zeljanicama i varivu, pravi se čaj od koprive, tonik od soka koprive sačuvan u alkoholu ili u medu, kopriva se suši, dodaje tinkturama. Kopriva popravlja i aktivira najznačajnije procese u telu, poput metabolizma, povećava otpornost dobrih bakterija na štetna dejstva iz okoline, popravlja varenje i imunosistem, odlična je za mršavljenje. Ali treba znati da su za kuvanje dobri samo njeni mladi, nežni vrhovi, dok stabljika i donji listovi nisu jestivi.

Kopriva ima i "zaštitne" moći u koje su nekad verovali poljoprivrednici, a poznati izraz "neće grom u koprive" u značenju “neće se to baš tebi dogoditi” nekad je imao sasvim drugo značenje. Kopriva je jedna od biljaka posvećenih Perunu Gromovniku, zato služi kao zaštita od groma.

Foto: Shutterstock  Kako se pravi voda od koprive

Kako se pravi voda od koprive

Najjednostavniji način da svom telu podarite sve blagodeti koprive, jeste da pijete vodu od koprive.
Potopite stabljiku-dve koprive u činiju s vodom, poklopite, ostavite da stoji bar sat vremena, procedite i pijte tokom dana. Najbolje bi bilo da koprivu potopite veče pre i da pijete sutradan. Osim kao napitak, voda od koprive može da se koristi za pranje kose. Poznato je da je korpiva jedan od najmoćnijih prirodnih preparata za perut, a pritom će lepo ukloniti masnoće, vlasi će brže rasti i veoma lepo mirisati na prirodnu svežinu. Savet: Važno je da koristite koprivu koja raste u prirodi, ne u gradu i ne brati je ukoliko je određenog dana ili dva-tri dana ranijepadala kiša.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Infuzija od koprive za brži rast kose  TikTok/ro_mustliv

Sensa/Z.A.