Kako Japanke jedu kolače a ne goje se? 4 navike i jedan ukus mogu da prevare i isključe želju za slatkišima

Kako Japanke mogu da jedu kolače i da se ne ugoje – ovo je njihova tajna da isključe želju za slatkišima.
Kako Japanke jedu kolače a ne goje se Foto: Shutterstock
  • Japanke jedu kolače a nikad se ne ugoje – tajne je u tome što su uspele da prevare želju za slatkišima.
  • One se ne lišavaju radosti, ali jedu kolače ujutru, vole gorko, kiselo, slano, a najviše umami

Zašto se žene na dijeti muče uskraćujući sebi slatkiše? Slatkoća je neophodna u ishrani. Prema kineskoj medicini, i jetra i slezina je vole. Ali njeni izvori mogu biti različiti - neki su dobri, drugi nisu.  Na primer, beli šećer i testa nisu optimalan izvor, jer pune želudac, ali ne daju organizmu važne nutrijente.

Ali krompir, spanać, šargarepa, kukuruz, kruške, smokve i kikiriki su slatki i takođe korisni za zdravlje. Zapravo, ima puno dobrih namirnica, a glavna stvar koju treba zapamtiti jeste da postoje prirodni izvori šećera, a postoje i veštački ili koncentrovani.

Na primer, mnogi ljudi nasedaju na priču da je kolačić sa oznakom "bez šećera" zdraviji od običnog. Ali to nije tačno. Većina zamena je štetnija od običnog šećera. Važno pitanje je u stvari drugačije i glasi: Kako možete da prevaziđete želju za kolačićima, čokoladom i slatkišima uopšte?

Istražite kako to rade Japanci i Japanke!

U Japanu se sve svodi na balansiranje ukusa u obrocima. Mnogi ljudi pokušavaju da u svoje telo uguraju neukusnu, kuvanu hranu koja ne donosi radost. I to ne može dugo da traje - ponovo će se vratiti svjim "normalnim", uobičaenim navikama.

Ako, recimo, opsesivno izbegavate slatkiše i isključujete sam ukus a ne štetne izvore, nećete se spasiti. Takođe, možete da isprobate lukavu japansku dijetu.

Kako Japanke jedu kolače a ne goje se Foto: Shutterstock

A ovo je 5 najvažnmijih tajni Japanki da smanjite unos šećera:

1. Slatko jedu u prvoj polovini dana

Bolje je da se ujutru počastite malim parčetom tosta sa ukusnim namazom (na primer kombinaciju putera od kikirikija i javorovog sirupa).

Za ručak, kao prilog, jedite pire krompir sa otopljenim puterom, a za večeru dodajte domaći sos od bobičastog voća.

2. Gorak ukus ubija želju za slatkim

Gorki ukus uravnotežuje slatkoću. Ispijanje gorkih pića 15-20 minuta pre obroka ili dodavanje đumbira, belog luka ili kurkume u hranu može pomoći.

3. Umerena kiselost je rampa za šećer

Kriška limuna ili limete dodata u salatu, povrće, meso ili ribu smanjiće potrebu za upotrebom velikih količina šećera.

4. Slano - da, ali umereno

Ne preterujte sa solju, ali je nemojte ni potpuno eliminisati! Najbolje je da koristite morsku, himalajsku ili kalijumovu so umesto kuhinjske soli.

5. Umami - ukus proteina

Japanski profesor je otkrio element koji jelima od morskih algi daje njihov prepoznatljiv, pikantan, "mesnati“ ukus - glutaminsku kiselinu, a nalazi se i u izvorima životinjskih proteina i nekim biljnim namirnicama, popuit mesa i ribe, jaja, zreli sir, nekih pečuraka, sušenog paradajza, soje i proizvoda od soje. Taj ukus se naziva umami.

Japanska tajna je neverovatno jednostavna: dobro osmišljen obrok koji uključuje svih pet ukusa savršeno zadovoljava naš mozak i isključuje želju za desertima.

Kako Japanke jedu kolače a ne goje se Foto: Foto: Shutterstock

Još saveta da se rešite želje za slatkišima

  • Izvori proteina u svakom obroku pružaju i umami ukus i garanciju sitosti bez želje za stalnim grickalicama.
  • Obroci treba da budu uravnoteženi po ukusu i makronutrijentima, odnosno da sadrže proteine, masti (životinjske i biljne) i složene ugljene hidrate.
  • Topla voda između obroka i raspored obroka (bukvalno na svaki sat). Mozak se brzo prilagođava rutini, a ruka više ne poseže za "zabranjenim“.
  • Omiljeni desert u malim količinama posle doručka je od velike pomoći na početku. Proverite koja je to japanska ishrana koja menja svest
Kako Japanke jedu kolače a ne goje se Foto: Shutterstock

Zašto ne bi trebalo da tražite "zdrave slatkiše"?

  • Neki od njih su alternativa belom šećeru. 
  • Inače, pločice i deserti bez šećera se često prave sa ogromnim količinama fruktoze i sirupa na bazi fruktoze - koja se razgrađuje samo u jetri,. organu kom je dovoljno najviše nekoliko jabuka dnevno, a ne koncentrovane doze.
  • Bilo koji praškasti ili hemijski zaslađivači dovode do metaboličkih poremećaja.
  • Urme u velikim količinama takođe nisu dobre zbog visokog sadržaja fruktoze.
  • I naravno, ne bi trebalo da jedete slatkiše uveče. 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

dijeta, hrana Izvor: TikTok/brittanymccrystal