Slatkast, prijatan miris jasmina nežno je dopirao do naših nosnica kako smo se približavali Centru za aromaterapiju Udruženja za AjurVedu Srbije, na prvom spratu hotela „Slavija Garni". Dočekao nas je Branko Čičić, predsednik udruženja i konsultant Mahariši AjurVede i sertifikovani konsultant Mahariši Aromaterapije.

Aromaterapija ublažava bol u zglobovima i pojačava cirkulaciju: kupka za noge i ruke (RECEPTI)...

Poslednjih decenija, svuda u svetu, raste interesovanje za tradicionalnu medicinu. U čemu je posebnost Mahariši Aromaterapije u odnosu na konvencionalnu, i kakva je njena veza sa Ajurvedom?

Ajurveda je najstariji živi sistem prirodne medicine, neprekinuta medicinska tradicija koja traje više od 5.000 godina. Prvi put se pominje u drevnim vedskim tekstovima, najranijim spisima ljudske civilizacije. Na sanskritu, „Ajus" znači „život", a „Veda" „znanje". Ajurveda je, dakle, nauka, znanje o životu. Spoznali su je, u dubokoj meditaciji, drevni vedski mudraci unutar svoje proširene, prosvetljene svesti. Rečnikom vedske nauke, Ajurveda je „a-paurušeja", nestvorena, večna, uvek dostupna u celosti na svom izvoru - unutar svesti samorealizovanog ljudskog bića.

Vede su vibracije svesti, vibracije prirodnog zakona i iz njih, iz vibracija čiste, transcendentalne svesti, nastao je čitav pojavni univerzum, sav život. Tako i Ajurveda ima svoj izvor u svesti. Svest je njen ključni element. Svest je suštinski element samog života i najvažniji element našeg zdravlja.

Zahvaljujući usponu i širenju materijalizma u Indiji, u vreme kolonijalne potčinjenosti, ključne tehnologije razvoja svesti postepeno su nestajale. Mogućnost da se neposredno doživi i trajno održava čista svest, izvor sveukupnog reda u našoj fiziologiji i središnja vrednost zdravlja, postala je nedostupna. Izgubivši svoju utemeljenost u svesti, Ajurveda je izgubila svoju punu delotvornost. Postepeno se pretvarala u herbalnu medicinu, prilično efikasnu, ali nepotpunu, što je danas njen prevladavajući vid i u Indiji i na Zapadu.

Kada je ovo znanje obnovljeno?

Osamdesetih godina prošlog veka, Mahariši Maheš Jogi, indijski mudrac, u okviru obnove celokupnog vedskog nasleđa, zajedno sa vodećim vaidjama Indije tog vremena, obnovio je izgubljene delove Ajurvede i ponovo ih povezao u jedinstvenu, delotvornu celinu. Razumevanje izvorne Ajurvede da je bolest - pragjaparad - greška intelekta i da se greška intelekta ispravlja prvenstveno direktnim iskustvom reda unutar naše svesti, jedan je od temelja te obnove.

PageBreak

Puls nam kazuje koju Došu treba prvo dovesti u ravnotežu

Mahariši je ponovo učinio dostupnom drevnu tehniku Transcendentalne Meditacije, koja omogućava direktno iskustvo tog polja neograničenog reda, kreativnosti i inteligencije. Svakodnevno iskustvo tog polja uspostavlja sveobuhvatan red na nivou uma, tela i ponašanja. Time se uklanja pragjaparad, greška intelekta, a život dovodi u sklad sa zakonima Prirode.

Čistoća bez hemikalija: 6 recepata aromaterapije za prirodne čistače...

Drugi, izuzetno važan segment te obnove, jeste Nadi Vigjan, ili pulsna dijagnostika. Pulsna dijagnostika se danas ne podučava sistematski ni na jednom zvaničnom fakultetu za Ajurvedu u Indiji! Različiti vidovi pulsne dijagnostike sačuvani su u retkim, tradicionalnim porodicama. Mahariši je obnovio i učinio dostupnim sistem pulsne dijagnostike, kako u Indiji, tako i na Zapadu.

Kao i stare, vrlo moćne metode lečenja ajurvedskom aromaterapijom, vedskim vibracijama, svetlosnom terapijom i dr.

Zašto je pulsna dijagnostika toliko važna?

Pulsacije fiziologije su pulsacije svesti. Svest je primarna, fiziologija je njen materijalni izraz. Zato Ajurveda i definiše bolest kao grešku intelekta. Zbir svih pulsacija svesti, svih pulsacija fiziologije, najjasnije se očitava u radijalnoj arteriji.
Sa tri prsta položena na lokacije Vate, Pite i Kafe na radijalnoj arteriji, iskusan lekar Ajurvede može saznati sve o našem zdravlju, našu Prakriti - urođenu konstitucionalnu prirodu, našu Vikriti - trenutno stanje ravnoteža i neravnoteža Doša. Pulsnom dijagnostikom on otkriva kako funkcionišu naši telesni sistemi, organi i najdublji nivoi tkiva. Puls očituje naše emocionalno stanje, socijalne interakcije i predviđa tok i razvoj našeg zdravlja u vremenu koje dolazi.

Puls nam kazuje koju Došu treba prvo dovesti u ravnotežu i kako. On nas upućuje na izbor ajurvedskih tretmana, kao i na izbor i način primene etarskih ulja u aromaterapiji.

Kako jogom i aromaterapijom održavati balans čakri...

Šta su, zapravo, Doše?

Doše su organizacioni principi biološke inteligencije, koji upravljaju svim živim. Doše su tri - Vata, Pita i Kafa. U svom uravnoteženom stanju, one održavaju telo u stanju zdravlja. Poremećaj ravnoteže Doša dovodi do bolesti. Svaka Doša poseduje specifične kvalitete. Ti kvaliteti su, ujedno, i kvaliteti svih supstanci u Prirodi, uključujući i - etarska ulja.

Etarska ulja, kao i sve supstance u prirodi, poseduju kvalitete Doša i deluju na njih tako što ih pojačavaju, dovode u ravnotežu, smanjuju ili pogoršavaju. Neka ulja povećavaju jednu ili dve Doše, a drugu smanjuju. Neka ulja dovode sve tri Doše u ravnotežu i blagotvorna su za sve konstitucionalne tipove. Primera radi, etarsko ulje morača umiruje Vatu i dovodi sve tri Doše (Vatu, Pitu i Kafu) u ravnotežu. Zato je vrlo blagotvorno u baznom ulju za masažu (koja takođe poseduju došičke osobine), jer ne samo da neguje suvu i hrapavu kožu, već i redukuje anksioznost, kao i psihosomatske tegobe koje proizilaze iz poremećaja Vata doše, koja kontroliše nervni sistem.

PageBreak

Šta je esencija Mahariši aromaterapije

Korijander je takođe blagotvoran za Pitu, Vatu i Kafu i uspostavlja ravnotežu između sve tri Doše. Izvanredan tonik za varenje, nerve, detoksikant, korijander je euforik i relaksant - istovremeno (!), on uklanja nervnu slabost, zabrinutost, tugu i depresiju.

Geranijum je jedno od onih omiljenih ulja, blagotvorno za sve tipove kože, baš kao i Palmarosa. Lavandin (super), Nard i Pepermint su takođe neka od ulja koja su trodošična. Ilang Ilang smanjuje Pitu, a povećava Kafu, Vetiver smiruje i smanjuje Pitu i Vatu, Limeta smanjuje Kafu i Pitu, Bosiljak povećava Pitu, ali smanjuje Vatu i Kafu, dok Čajno drvo balansira sve tri Doše, a posebno Pitu...

PULS I IZBOR ETARSKIH ULJA

Kada na osnovu pulsa i drugih dijagnostičkih postupaka, konsultant Mahariši Aromaterapije stekne jasnu sliku o potrebama klijenta, o njegovim glavnim neravnotežama, pristupa se izboru etarskih ulja.

Osoba može, što je danas često, da pati od nervne napetosti i stresa - više od 20 etarskih ulja blagotvorno deluje na redukciju napetosti is stresa! Verbena, Lavanda, Bergamot, Neroli, Rimska kamilica, Mandarina, Ruzmarin, Ruža, Sandal, Petitgrein, Geranium, Matičnjak.... da pomenemo samo neka od njih. Ali, koja izabrati? U Mahariši Aromaterapiji izbor ulja se zasniva na razumevanju korenskih uzroka neravnoteže - na poznavanju konstitucionalnog tipa, na prirodi poremećaja Doša, kao i uslovima koji su do poremećaja doveli.

Mnogi od ovih uslova uključuju dnevnu rutinu, način ishrane i akumulaciju toksina (Ama). Konsultanti Mahariši Aromaterapije su edukovani da preporučuju prikladnu dnevnu rutinu i odgovarajuću ishranu za svaki tip poremećaja.

Ako samo ublažimo problem ili ga trenutno saniramo, što je moguće, šta smo učinili? Korenski uzrok i dalje ostaje i neravnoteža će kad-tad ponovo izbiti.

Simptomatska aromaterapija je veoma dragocena, ali joj je potrebno fino podešavanje i briga o celini ljudskog bića, da bi ostvarila svoj pun potencijal i maksimalan opseg delovanja. Stoga su i dijagnostika bolesti (Roga Parikša) i dijagnostika pacijenta (Rogi Parikša) podjednako važni za uspešan tretman.
To je esencija Mahariši Aromaterapije!

METODE APLIKACIJE

Metode primene etarskih ulja zavise od prirode poremećaja i uključuju raspršivanje, lokalnu masažu i masažu celog tela, lokalnu aplikaciju čistih ili razblaženih ulja, direktnu inhalaciju i parnu inhalaciju, komprese, kupke, maske, grguljanje, upotrebu per os, vodice za ispiranje, supozitorije i dr.

Mahariši Aromaterapija daje prednost pojedinačnim uljima, iako poseduje puno znanje o mešavinama, koje se koristi samo u naročitim slučajevima i po vrlo specijalnoj proceduri.

O izboru metoda i etarskih ulja zajedno se dogovaraju klijent i aromaterapeut, u zavisnosti od vremena i mogućnosti klijenta da primeni odabrani metod.

KAKO DA NAPRAVITE LIČNI PARFEM, VODICU ZA ISPIRANJE USTA I GRLA, KAKO DA KORISTITE ETARSKA ULJA ZA UBLAŽAVANJE ANKSIOZNOSTI, CELULITA, AKNI, NESANICE I GLAVOBOLJE, PROČITAJTE OVDE.