Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mahariši aromaterapija: pulsna dijagnostika i etarska ulja za ravnotežu tri Doše

Ajurveda je najstariji živi sistem prirodne medicine, a evo zašto je pulsna dijagnostika važna i kako možemo da uravnotežimo tri važne doše!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Slatkast, prijatan miris jasmina nežno je dopirao do naših nosnica kako smo se približavali Centru za aromaterapiju Udruženja za AjurVedu Srbije, na prvom spratu hotela „Slavija Garni". Dočekao nas je Branko Čičić, predsednik udruženja i konsultant Mahariši AjurVede i sertifikovani konsultant Mahariši Aromaterapije.

Aromaterapija ublažava bol u zglobovima i pojačava cirkulaciju: kupka za noge i ruke (RECEPTI)...

Poslednjih decenija, svuda u svetu, raste interesovanje za tradicionalnu medicinu. U čemu je posebnost Mahariši Aromaterapije u odnosu na konvencionalnu, i kakva je njena veza sa Ajurvedom?

Ajurveda je najstariji živi sistem prirodne medicine, neprekinuta medicinska tradicija koja traje više od 5.000 godina. Prvi put se pominje u drevnim vedskim tekstovima, najranijim spisima ljudske civilizacije. Na sanskritu, „Ajus" znači „život", a „Veda" „znanje". Ajurveda je, dakle, nauka, znanje o životu. Spoznali su je, u dubokoj meditaciji, drevni vedski mudraci unutar svoje proširene, prosvetljene svesti. Rečnikom vedske nauke, Ajurveda je „a-paurušeja", nestvorena, večna, uvek dostupna u celosti na svom izvoru - unutar svesti samorealizovanog ljudskog bića.

Vede su vibracije svesti, vibracije prirodnog zakona i iz njih, iz vibracija čiste, transcendentalne svesti, nastao je čitav pojavni univerzum, sav život. Tako i Ajurveda ima svoj izvor u svesti. Svest je njen ključni element. Svest je suštinski element samog života i najvažniji element našeg zdravlja.

Zahvaljujući usponu i širenju materijalizma u Indiji, u vreme kolonijalne potčinjenosti, ključne tehnologije razvoja svesti postepeno su nestajale. Mogućnost da se neposredno doživi i trajno održava čista svest, izvor sveukupnog reda u našoj fiziologiji i središnja vrednost zdravlja, postala je nedostupna. Izgubivši svoju utemeljenost u svesti, Ajurveda je izgubila svoju punu delotvornost. Postepeno se pretvarala u herbalnu medicinu, prilično efikasnu, ali nepotpunu, što je danas njen prevladavajući vid i u Indiji i na Zapadu.

Kada je ovo znanje obnovljeno?

Osamdesetih godina prošlog veka, Mahariši Maheš Jogi, indijski mudrac, u okviru obnove celokupnog vedskog nasleđa, zajedno sa vodećim vaidjama Indije tog vremena, obnovio je izgubljene delove Ajurvede i ponovo ih povezao u jedinstvenu, delotvornu celinu. Razumevanje izvorne Ajurvede da je bolest - pragjaparad - greška intelekta i da se greška intelekta ispravlja prvenstveno direktnim iskustvom reda unutar naše svesti, jedan je od temelja te obnove.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj