U 100 g tempeha nalazi se 18,5 g proteina, što je 37% preporučenog dnevnog unosa za odrasle, kažu nutricionisti. Ova količina može se naći u oko 100 g pilećeg ili svinjskog mesa, a veća nego što ima u 100 g mlečnih proizvoda.

Zato je tempeh, fermentisani proizvod od soje, odličan izvor proteina za vegane i vegetarijance. Osim što ga možete napraviti, tempeh se kupuje u prodavnicama zdrave hrane u obliku table, i možete ga čuvati u zamrzivaču. Poreklom je iz Indonezije i može se spravljati na mnogo načina: možete ga kuvati sa crnim lukom, kupusom i povrćem; možete ga propržiti na ulju, marinirati, dinstati.

Falafel kuglice sa humusom: zdravi vegetarijanski obrok...

Tempeh je bogat zdravim mastima, vitaminom B, sadrži kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, cink i bakar, i bogat je biljnim vlaknima, što je odlično za varenje. To ga čini sve popularnijom namirnicom na Zapadu.

Izvor: Sensa