Voće i povrće ima svoje vreme u godini kada je najbolje. Neko je dobro gotovo cele godine, a neko tek nekoliko nedelja u godini.

NAPITAK ZA BRZ METABOLIZAM I MOĆAN DETOKS: ovaj lekoviti sok topi višak kilograma...

Jesti sezonske namirnice znači maksimalno uživati u njihovom ukusu, a istovremeno štedeti. Takođe čuvate okruženje i zdravlje jer za zrenje sezonskih namirnica nisu potrebni veštački dodatci i hemikalije.

Saznajte koje namirnicama su u julu vredne vaše pažnje jer oduševljavaju ukusom, htanljivim sastojcima i cenom.

Najbolje povrće u julu:

Krastavci

Sadrže malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A, magnezijuma, fosfora i mangana. Odličan su izvor vitamina C, K i kalijuma. Krastavac je ukusan svež i bez ikakvih dodataka. Najčešće se jede u kombinacijama s raznim povrćem kao salata.

Tikvice

Sadrže malo zasićenih masnih kiselina i soli, i malo holesterola. Dobar su izvor proteina, vitamina A, tiamina, niacina i fosfora. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, magnezijum, kalijuma i mangana. Tikvice su blagog ukusa i odlično se slažu s gotovo svim jelima. Možete ih pripremati kao supu, sos ili zapeći kao prilog.

Paprike

U julu započinje sezona paprika. One su dobar izbor tiamina, niacina, folne kiseline, magnezijuma i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalija i mangana. Paprike su ukusne sveže i bez ikakvih dodataka. Njihov ukus je neobičan, gorkasto sladak.

Boranija

Boranija u julu postaje značajno jeftinija, u odnosu na ostatak godine.

PageBreak

Jul je mesec najboljih vitamina

Dobar su izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, kalcija, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline i mangana. Boraniju najčešće pripremamo kao varivo ili salatu.

Kukuruz

Sezona kukuruza tek započinje u julu. Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i folne kiseline. Kukuruz možete pripremati na razne načine, ali ga u pravilu najčešće kuvamo ili pečemo.

Najbolje voće:

Kajsija

Kajsije su definitivno letnje voće. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i kalijuma, a odličan izvor vitamina A i C. Kajsijama nisu potrebni nikakvi dodaci kako bi bile ukusne.

Veganska salata od pasulja i pirinča: kako se priprema šarena salata VITAMINSKI ŠOK (RECEPT)...

Trešnje

Trešnje su u juli najzastupljenije, najzdravije i najjeftinije. Sadrže jako malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Smokve

Odličan su izvor dijetalnih vlakana, kalcija, bakra, kalijuma, mangana, gvožđa i cinka. Takođe su dobar izvor vitamin A, K i E. Sezona smokava u julu tek započinje. Odličnog su ukusa, osvežavajuće su i mogu se pripremati na razne načine.

Breskve

Takođe su letno voće, a zbog osvežavajućeg delovanja, pripadaju grupi omiljenog letnjeg voća. Sadrže jako malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalijuma, a odličan izvor vitamina C.

Nektarine

Slične su breskvama, a glavna razlika je u kori. Za osobe koje nisu ljubitelj hrapave kore breskvi, nektarine su odličan izbor. Sadrže malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalijuma, a odličan izvor vitamina C.

Izvor: Centar zdravlja