Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reiki učitelj Žarko Ilić: Bez duhovne promene, bolest se ne može izlečiti

Bolest savremenog doba je, pre svega, bolest duha, a ne tela i uma kaže reiki konsultant Žarko Ilić.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Baveći se sobom, menjamo sebe i svoj svet, a tako neminovno i sve ono ili one koji su oko nas. Druge menjamo kroz sebe. Na taj način smo zaštićeni od nesvesnih postupaka drugih - jer imamo svoj život; od tuđe pohlepe - jer rezonujemo na drugačijoj frekvenci pa nam se putevi sukoba mimoilaze; od tuđe sebičnosti - jer je suprotnog smera od našeg bezuslovnog kontrolisanog davanja. Treba da se bavimo sobom jer u tom slučaju ne ostaje mesta da se drugi bave nama.

Kako da pročistite grlenu čakru (Vishudi) - refleksologija koja leči i bolno grlo

ŽarkoIlić je lekar, predavač, pisac, Reiki konsultant i muzičar. Njegovi blogovi izazivaju pažnju i bude poverenje jasnim i nepretencioznim stilom pisanja, kao i obiljem primera iz prakse u kojima možemo prepoznati sopstvene nerešene i neosvešćene probleme. Izdvojiću nekoliko tema sa bloga: Zašto nekome život ide lako a nekome teško, Menjamo li sebe ili program svoje bolesti, Treba li da oprostim drugima, Da li zapadna medicina leči ili ubija, Ima li smisla da baš svako živo biće volimo i razumemo, Šta stoji iza našeg žrtvovanja, zavisti, ljutnje, Roditelji - lekcija ili prilika da učimo, Život i umiranje... Sve su ovo naše svakodnevne brige i nedoumice.

Njegova profesionalna i radna biografija je nesvakidašnja. Oduvek je želeo da nađe odgovore na večna pitanja: Ko sam ja? Koji je moj put? Kako pomoći ljudima da vode srećnije živote? Žarko je apsolvirao na Farmaceutskom fakultetu. Pre poslednjeg ispita shvatio je da je važnije razumeti uzrok bolesti i sprečiti je u nastajanju nego samo lekovima otklanjati simptome. Putovanje je nastavio preko psihijatrije. Paralelno je putovao po celom svetu, od Srbije, preko Evrope i Azije, do Centralne i Južne Amerike i istraživao. Među raznim tehnikama isceljenja koje je susreo na svom putu zasijao je Reiki. Nakon predanog učenja, dobio je zvanje majstora, potom i učitelja u Usui, Tibetan, a zatim i Karuna Reiki tradiciji. U svom radu spaja moderna znanja nauke i iskustva drevnih učitelja.

Danas Žarko priprema doktorski ispit iz psihoneuroimunologije čija je tema upravo veza uma i tela, uzroka i posledice, pošto je sasvim uveren da je bolest savremenog doba pre svega bolest duha, a ne tela i uma.

Iako ste naglasili da ne želite da potenciram vaše stručno obrazovanje, ipak sam to učinila jer želim da predočim put koji ste prešli u potrazi za odgovorima koji mogu pomoći i nama.

Voleo bih da me vaši čitaoci dožive kao običnog čoveka, tragaoca za suštinom, jer jedino tako mogu da se poistovete sa mnom i shvate da svako, ali baš svako, može pronaći svoj mir, spokoj i radost. Zato pokušavam da ne spominjem svoje akademsko obrazovanje, jer ljudi po automatizmu kažu sebi: Ma, lako je njemu posle toliko škola da sve to zna i radi, ali ja to ne mogu. Ako moje reči i dela ne govore dovoljno, papiri i titule su beznačajne. Možete napisati da živim i radim u Beogradu, ali mnogo putujem zbog doktorata, posla i predavanja koja držim.

Ovladali ste raznim savremenim i drevnim tehnikama lečenja. Zašto ste se opredelili za Reiki?

Kratko i jasno - Reiki je ključ. Ključ sreće, zdravlja, duhovnosti, radosti. Reiki je način dubokog i smislenog života sa velikim slovom Ž. Zato ga ja pišem: ReiKEY. To je prirodna tehnika isceljivanja energijom visoke frekvencije koja se razvijala preko pet hiljada godina, a njena suština bila je poznata svuda na planeti, samo pod drugačijim imenom. Reiki leči telo, smiruje um, čisti nas od negativnih emocija i, što je najvažnije, uči nas duhovnom, zdravom stavu prema životu.

Smatra se da se rodio na Tibetu, ali tek ga je Japan sistematizovao i učinio dostupnim velikom broju ljudi. U pitanju je tehnika koja, iako duboko ukorenjena u duhovnim učenjima Istoka, podjednako pomaže i verniku i ateisti i agnostiku jer ima svoje uporište i u savremenoj nauci. Potrebno je samo malo otvoriti um i biti spreman na rad na sebi. Sa velikom sigurnošću mogu da tvrdim: naše bolesti nisu bolesti tela i uma - mi patimo od bolesti duha. Telo je samo podloga na kojoj um slika svojim bojama. Reiki nas uči i leči nas na svim tim nivoima. Upravo to je ono što me fascinira i što me je vodilo od sasvim skromnih početaka do toga da postanem Reiki učitelj i predstavnik Internacionalnog Reiki trening centra za Balkan.

Kako izgledaju vaše konsultacije sa klijentima?

Zahvaljujući formalnom obrazovanju iz medicine mogu da se približim ljudima. U mom iskustvu i traganju zapadni i istočni pristup isceljivanju se integrisao. Zbog toga je moj jezik razumljiv zapadnom čoveku koga bi holistički pristup Istoka možda odbio. Posmatram energetsko stanje klijenta i nudim lek kroz metaforičnu priču koja problem prikazuje ogoljeno i jasno. Krećem od stanja tela i emocija, vraćam se umu i duhu kombinujući sve tehnike koje sam naučio i povezujem ih Reikijem. Prirodna energija visoke frekvencije prolazi kroz telo učitelja, leči telo, smiruje nam um i čisti nas od negativnih emocija.

Meni je iskustvo potvrdilo da Reiki može da prodre do najdubljeg, duhovnog nivoa našeg bića i da dugoročno reši problem. U pitanju je veština koja nam omogućava da iskoristimo prirodni potencijal koji svi imamo, a prenosi se putem inicijacije tj. usklađivanja naše energetske vibracije sa frekvencijom elektro-magnetnog polja u kome živimo. Energija je univerzalna, savršeno kreativna i uvek ista, ali svaki učitelj daje svoj lični pečat.

Po čemu je Karuna Reiki tehnika različita od drugih?

Reč Karuna na sanskritu znači „saosećanje". Za razliku od klasičnog Reiki stila u kome glavnu ulogu u prenosu energije imaju ruke, u Karuna stilu već i samo prisustvo praktičara zrači energijom.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj