Dud (murva), beo i crn (lat. Morus alba, Morus nigra), visoko je drvo široko rasprostranjeno, čiji se lekoviti mladi listovi beru u proleće, a plodovi u leto.

Osušeni listovi skuvani kao čaj smanjuju šećer u krvi, a od ploda duda priprema se sirup koji pomaže protiv povišene temperature, proliva i bolova u želucu.

Ovaj mediteranski, na suncu osušen plod stabla belog duda idealno je slatko i zdrava poslastica. Može se grickati samostalno ili dodati u voćnu salatu, frape, kompot ili pahuljice.

Kako je stablo duda prirodno otporno na štetočine i bolesti, plodove nije potrebno tretirati pesticidima pa su sami po sebi prirodan, organski proizvod.

Tradicionalna kineska medicina zabeležila je primenu plodova belog duda za lečenje anemije, opšte slabosti, dijabetesa, opstipacije i za poboljšanje krvne slike. Dud ima visok procenat prirodnih šećera (uglavnom glukoze i fruktoze) koji osiguravaju brz izvor energije, pa za voće relativno visok nivo proteina (oko 10%) i isto toliko vlakana koji su važni za regulaciju probave.

Dobar je izvor minerala (kalcijuma, fosfora, kalijuma, magnezijuam) i vitamina C, E i K, kao i snažnog antioksidansa resveratrola koji ima protivupalno i antikancerogeno delovanje, što ga čini super poslasticom.

Prilagođeno sa: Sensa.hr