Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na ovo voće su mnogi zaboravili, a jača imunitet, sprečava rak i leči anemiju: neverovatan organski lek iz prirode

Neverovatno voće koje se retko kad tretira pesticidima - evo zašto treba da jedete dud!

  Izvor: Foto: Profimedia

Dud (murva), beo i crn (lat. Morus alba, Morus nigra), visoko je drvo široko rasprostranjeno, čiji se lekoviti mladi listovi beru u proleće, a plodovi u leto.

Osušeni listovi skuvani kao čaj smanjuju šećer u krvi, a od ploda duda priprema se sirup koji pomaže protiv povišene temperature, proliva i bolova u želucu.

Povezane vesti

Ovaj mediteranski, na suncu osušen plod stabla belog duda idealno je slatko i zdrava poslastica. Može se grickati samostalno ili dodati u voćnu salatu, frape, kompot ili pahuljice.

Kako je stablo duda prirodno otporno na štetočine i bolesti, plodove nije potrebno tretirati pesticidima pa su sami po sebi prirodan, organski proizvod.

Povezane vesti

Tradicionalna kineska medicina zabeležila je primenu plodova belog duda za lečenje anemije, opšte slabosti, dijabetesa, opstipacije i za poboljšanje krvne slike. Dud ima visok procenat prirodnih šećera (uglavnom glukoze i fruktoze) koji osiguravaju brz izvor energije, pa za voće relativno visok nivo proteina (oko 10%) i isto toliko vlakana koji su važni za regulaciju probave.

Dobar je izvor minerala (kalcijuma, fosfora, kalijuma, magnezijuam) i vitamina C, E i K, kao i snažnog antioksidansa resveratrola koji ima protivupalno i antikancerogeno delovanje, što ga čini super poslasticom.

Prilagođeno sa: Sensa.hr

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj