Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šumska tajna koja čuva zdravlje: Ivanka Milenković, magistarka bioloških nauka otkriva korisna svojstva pečuraka

Već dugo su u narodu poznata korisna svojstva gljiva za ljudski organizam, a ova tema sve više zaokuplja i pažnju naučnika. Magistarka bioloških nauka Ivanka Milenković otkriva koliko je bitno da pečurke uključimo u redovnu ishranu.

  Izvor: Profimedia

Poznata činjenica jeste da se penicilin dobija iz roda gljiva Penicillium (plesni), i to: Penicillium notatum i Penicillium chrysogenum - mikroskopskih vrsta gljiva koje su se koristile za proizvodnju antibiotika, nakon što je do ovih saznanja došao naučnik Aleksandar Fleming. Interesantno je da su i kod mumije nazvane Eci (stare oko 5 milenijuma i otkrivene pre 25 godina), pronađeni komadi gljive Piptoporus betulinus.

Dugotrajnim naučnim istraživanjima utvrđeno je da je tadašnji čovek ovu gljivu koristio u medicinsko-duhovne svrhe. Iako su već dugi niz godina u upotrebi, u medicinske svrhe najviše se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Na ovo voće su mnogi zaboravili, a jača imunitet, sprečava rak i leči anemiju: neverovatan organski lek iz prirode

Gljive igraju važnu ulogu u ishraniljudi. Postoji veliki broj jestivih pečuraka, dok su njihovo gajenje i prodaja popularni u celom svetu. Naravno, pored velikog broja jestivih divljih gljiva, postoje i nejestive - otrovne vrste koje se ne koriste u ishrani. Pouzdano je u upotrebi više od 1000 vrsta jestivih gljiva, ali i pored korisnih svojstava, nije preporučljivo jesti ih svaki dan. Takođe, bitno je znati da se pod terminom pečurka podrazumeva samo mesnato telo koje se sastoji iz drške i šešira.
Najčešće se uzgajaju šampinjoni i bukovače, dok su pažnju privukle i šitake pečurke, koje Japanci nazivaju „eliksirom života“. Dok šampinjoni sadrže biotin, šitake pečurke obiluju korisnom supstancom pod nazivom lentinan, a bukovače pomažu razgradnji otrovnih hemikalija u organizmu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj