Ishrana je osnova dobrog zdravlja. To je posebno značajno kada se pravilna ishrana poveže sa jogijskom praksom. Kada odete kod lekara ajurvede prva pitanja će se ticati načina ishrane. Praksa joge nam umnogome pomaže kada je ishrana jer ćemo kada se povežemo sa sopstvenim telom od njega dobijati i jasne signale šta mu je potrebno a šta treba odbaciti.
Osnove jogijske ishrane
Reč dijeta je izvedena iz starogrčke reči koja znači “način života”. Ovaj pristup ishrani je karakterističan i za jogijske principe jer se odnosi na celokupan pristup životu. Joga učitelji su kao svoju praksu preuzeli balansiranu ishranu koja podstiče zdravlje i regeneraciju na ćelijskom nivou. Podjednako je važno i kakav uticaj hrana ima na naše emotivno, mentalno i duhovno stanje. U klasičnim joga tekstovima kao što je Hatha Yoga Pradipika iz 15. veka, ishrana je način da se dođe do većeg nivoa spiritualne svesnosti. Tu se pominju brojne tehnike čišćenja tela i organa za varenje kako bi se podstakli procesi metabolisanja hranljivih materija. Jedan deo tih tehnika su činile asana za svaki dan kao i vežba disanja.
Hrana za suptilnu energiju
Namirnice nisu samo opipljive i materijalne stvari. Sva hrana ima energetsku komponentu i prema ajurvedskoj tradiciji hrana, začini i začinsko bilje su podeljeni u tri kategorije prema svojim specifičnim kvalitetima i one mogu biti satvične, tamasične ili radžastične. U zavisnosti od toga koje kvalitete nose u sebi, namirnice u skladu sa tim i utiču na naše raspoloženje, energiju, emocije i kognitivne funkcije.
Satvična hrana
Prema tradiciji ajurvede, hrana koja ima visok stepen životne sile ili prane u sebi i koja je čista i prirodna spada u grupu satvične hrane. Smatra se da je ova hrana idealna za ljude, posebno onekoji su posvećeni jogi. Ova hrana se lako vari i brzo i dugotrajno snabdeva telo vitaminima, mineralima i ostalim nutrijentima.
Kada funkcionišemo opskrbljeni vitalnom energijom kroz hranu onda ćemo lakše i obavljati sve svoje dnevne zadatke. Kada se preko dana ne osećamo iscrpljeno i izmučeno, lakše i bolje ćemo spavati a naš sistem za varenje će raditi efikasnije tokom celog dana.
Satvična hrana uključuje orašaste plodove, semenke, zeleno lisnato povrće, sveže voće, biljne čajeve i grahorice. Ukoliko svoju ishranu obogatite ovim namirnicama primetićete da imate više energije i da se bolje osećate.
Tamasična hrana
Na drugoj strani spektra se nalaze namirnice koje nas iscrpljuju kada ih konzumiramo. One negativno utiču na nivo naše energije i smatra se da imaju tamasičnu prirodu. To je teška, gusta i prerađena hrana.
Kada jedemo tamasičnu hranu osećamo se iscrpljeno, nemotivisano i nemamo želju za pokretom ili akcijom. Priroda tamasa je takva da je sklona navici prejedanja i nemogućnosti da se kontroliše apetit kao i preterana želja za šećerom. Ova hrana loše utiče na naše raspoloženje, uzrokuje nervozu i iritabilnost.
Hrana koja spada u kategoriju tamasične je: pržena hrana, prezrela, ustajala hrana bogata šećerima, alkohol.
Radžastična hrana
U poslednju grupu spadaju namirnice koje više stimulišu um i telo i stvaraju osećaj nemira, anksioznosti, iritabilnosti i nestrpljenja. Ljudi kojima ovladava stanje radžasa skloni su tome da brzo jedu što dovodi do lošeg varenja te telo ne dobija neophodne nutrijente. Hrana koja je radžastična po prirodi jeste crni čaj, kofein, jaki začini i začinsko bilje i so.
Izvor: Sensa
Nedeljni horoskop od 17. do 23. februara 2025: Neko će doživeti sudinski susret, nekome iznenada stiže novac
Zašto treba da se budite u 5 ujutro? Jačaju se 3 osobine važne za uspeh, ali samo ako ispunjavate jedan uslov
Dnevni horoskop za 16. februar 2025: Škorpiji će srce brže zakucati, Jarac okuplja ljude oko sebe
Kako da upoznate čoveka? Mudri citati Dostojevskog otkrivaju kada se najbolje vidi nečija duša
Mesečni horoskop za mart 2025: Neko upada u emotivni ćorsokak, nekog čeka dobra zarada, ali i veliki trošak