Dobro raspoloženje i letnje vreme idu ruku pod ruku, a osnov dobrog raspoloženja je zdravlje. U letnjim danima, kada sunce uzima vlažnost iz prirode i kada mi lako dehidriramo, neophodno je da se pozabavimo sezonskim laganim obrocima i unosimo dosta tečnosti. Namirnice kojima treba leti dati prednost su one sa mnogo sokova. Tu je slatko letnje voće i povrće, grožđe, lubenice, dinje, šljive, tikvice, pasuljaste biljke, semenke bundeve i suncokreta, sveži bosiljak, mladi spanać. Ove sezonske namirnice poboljšaće naš unutrašnji balans i učiniti nas spremnim da se izložimo toploti i uživamo u svim letnjim zabavama. 

Evo naših predloga za tople letnje dane. Salata od komorača će Vam pomoći da izbegnete anemiju, poboljšate memoriju i učrstite imunisistem. A zeleni potaž je odličan da održi vaš energetki balans, telo nahrani folnom kiselinom i time poboljša raspoloženje. Takođe, ovaj potaž možete servirati i prohlađen.

Salata od komorača i kinoe

Sastojci:

  • 75 ml maslinovog ulja 
  • 3 veća korena korena komorača 
  • 3 kašike vinskog sirćeta 
  • 1 kašika braon šećera
  • 150g kinoe
  • 300g boba 
  • 1,5 kašičica kumina
  • 25g nane
  • 25g korijandera (po izboru) 
  • 25g mirođije 
  • 40g ribizle 
  • 3 limete 
  • zelena papričica
  • so i crni biber

Priprema:

Tri kašike maslinovog ulja zagrejati u tiganju, dodati komorač, promešati i ostaviti na tihoj vatri oko 10 min da komorač postane potpuno mek i prozirno zlatkaste boje.
Dodati šećer i sirće, pola kašičice soli i kuvati još nekoliko minuta. Ostaviti sa strane da se ohladi. Kuvati kinou u proključaloj vodi oko devet minuta. Isprati hladnom vodom i osušiti u cediljki. Pomešati kinou sa komoračem, dodati skuvani bob, zelenu papričicu, kumin, začine, preostalo maslinovo ulje, sok od limete, ribizle, malo soli i bibera. Sastojke pomešati pažljivo.

PageBreak

Zelena supa od graška, spanaća i kelja

Sastojci:

  • 200g zamrzutog ili svežeg graška
  • crni luk 
  • 3 štapa celera
  • čen belog luka
  • 160g spanaća 
  • 100g kelja
  • 240g kuvanog pasulja
  • 250ml supe od povrća 
  • morska so, crni biber
  • za dekorisanje:
  • jogurt
  • sveži začini 
  • semenke budeve

Priprema:

Luk i celer iseći na kriške, propržiti ga u tiganju sa malo maslinovog ulja, soli i bibera dok ne omekša. Dodati čen belog luka i kuvati još koji minut. Tada dodati kelj i kuvati još pet minuta dok ne omekša. Dodati supu od povrća, grašak i pasulj. Kuvati ali paziti da se grašak ne prekuva, kako bi ostao sveže zelene boje. Prohladiti sastojke i prebaciti ih u blender. Dodati i svež spanać. Potaž začiniti dodatno po ukusu i ukrasiti ga sa malo jogurta, mirođije i semenkama bundeve.

Izvor: Sensa