Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

2 veganska recepta za tople dane: zdrava supa i salata od sezonskih namirnica (RECEPT)

Kolumnistkinja Sense, Aleksandra Maček, deli sa nama vege recepta za tople dane koji su pred nama. Treba pripaziti na delikatnu ravnotežu organizma uz pažljivo odabrane sastojke i pripremiti ih na ispravan način.

  Izvor: Shutterstock

Dobro raspoloženje i letnje vreme idu ruku pod ruku, a osnov dobrog raspoloženja je zdravlje. U letnjim danima, kada sunce uzima vlažnost iz prirode i kada mi lako dehidriramo, neophodno je da se pozabavimo sezonskim laganim obrocima i unosimo dosta tečnosti. Namirnice kojima treba leti dati prednost su one sa mnogo sokova. Tu je slatko letnje voće i povrće, grožđe, lubenice, dinje, šljive, tikvice, pasuljaste biljke, semenke bundeve i suncokreta, sveži bosiljak, mladi spanać. Ove sezonske namirnice poboljšaće naš unutrašnji balans i učiniti nas spremnim da se izložimo toploti i uživamo u svim letnjim zabavama. 

Povezane vesti

Evo naših predloga za tople letnje dane. Salata od komorača će Vam pomoći da izbegnete anemiju, poboljšate memoriju i učrstite imunisistem. A zeleni potaž je odličan da održi vaš energetki balans, telo nahrani folnom kiselinom i time poboljša raspoloženje. Takođe, ovaj potaž možete servirati i prohlađen.

Salata od komorača i kinoe

Sastojci:

  • 75 ml maslinovog ulja 
  • 3 veća korena korena komorača 
  • 3 kašike vinskog sirćeta 
  • 1 kašika braon šećera
  • 150g kinoe
  • 300g boba 
  • 1,5 kašičica kumina
  • 25g nane
  • 25g korijandera (po izboru) 
  • 25g mirođije 
  • 40g ribizle 
  • 3 limete 
  • zelena papričica
  • so i crni biber

Priprema:

Tri kašike maslinovog ulja zagrejati u tiganju, dodati komorač, promešati i ostaviti na tihoj vatri oko 10 min da komorač postane potpuno mek i prozirno zlatkaste boje.
Dodati šećer i sirće, pola kašičice soli i kuvati još nekoliko minuta. Ostaviti sa strane da se ohladi. Kuvati kinou u proključaloj vodi oko devet minuta. Isprati hladnom vodom i osušiti u cediljki. Pomešati kinou sa komoračem, dodati skuvani bob, zelenu papričicu, kumin, začine, preostalo maslinovo ulje, sok od limete, ribizle, malo soli i bibera. Sastojke pomešati pažljivo.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj