Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jačaju kosti, sjajan su diuretik, poboljšavaju varenje: evo zašto treba da jedete kajsije

Kajsije - deluju blagotvorno na bolest srca, a dobre su i za odbranu organizma od infekcije, jačanje zuba i kostiju, poboljšanje vida i obnovu tkiva.

  Izvor: Foto: Profimedia

Plod kajsije podseća na malu breskvu, prečnika jedan i po do dva i po centimetra, žute do narandžaste boje, ponekad i crvene na strani izloženoj suncu. Jedno seme nalazi se unutar tvrde koštice. Hranljiva vrednost i sastav ploda menjaju se sušenjem ili termičkom obradom. Jedinjenja poput pojedinih terpena i kiselina daju prijatnu aromu kajsiji.

 Osim ploda, i seme kajsije koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće koa zamena za seme badema. Od njega se pravi italijanski liker amareto, kao i amareti biskviti. Ulje iz semena kajsije ponegde se upotrebljava kao jestivo ulje.

Nastavak teksta pročitajte OVDE!

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj