Veliki udeo sadržaja orašastih plodova i semenki čine masnoće, ove namirnice odlično podnose zamrzavanje. Ako imate veće zalihe oraha, badema, lešnika, suncokreta itd, mnogo je bolje da višak zamrznete nego da rizikujete da dugotrajnim stajanjem užegnu.

Ako krećete na put, a u frižideru imate sveža jaja koja niste stigli da potrošite, možete da ih zamrznete, ali bez ljuske, u čvrsto zatvorenim posudicama. Belance najbolje podnosi zamrzavanje, a nakon odmrzavanja samo će malo slabije da se peni od svežih belanaca. Ali žumanca ili razmućena cela jaja su osetljivija.

Belančevine iz žumanca zamrzavanjem postaju želatinaste i takve ostaju i nakon odmrzavanja pa se zbog toga žumancane ne mogu koristiti za mešanje sa drugim namirnicama. Da biste to izbegli, u žumance ili razmućena jaja pre zamrzavanja umutite so ili šećer, u zavisnosti od toga za šta ćete nakon odmrzavanja da ih koristite. Na jedno žumance dodaje se 1/8 kašičice soli ili ½ kašičice šećera. Cela kuvana jaja nije preporučljivo zamrzavati jer skuvano belance ostaje tvrdo i nakon zamrzavanja, ali skuvano žumance može da se zamrzne pa nakon odmrzavanja odmah iskoristi za pravljenje preliva i sosova, kao i u hladnim salatama.

Pečene palačinke i gotove tortilje mogu da se zamrznu svaka zasebno, a možete da zamrznete i višak smese za palačinke za naknadno korišćenje. Gotovi biskvitni kolači, mafini i keks takođe dobro podnose zamrzavanje. Da se ne bi međusobno zalepili, potrebno je da ih poređate na podlogu i stavite u zamrzivač da se stvrdnu, a nakon toga rasporedite ih u porcije u kesice ili adekvatne posude pa vratite u zamrzivač. Testo za picu koje želite da zamrznete, nakon dizanja stavite u frižider na nekoliko sati pa ga nakon toga obmotajte providnom folijom i u kesici zamrznite.

Izvor: Sensa