Đumbir spada u grupu začina koji zagrevaju, a prema makrobiotičkoj teoriji kad ga konzumiramo, energija ide ka unutra. Saznajte kako da ga upotrebite u svojoj kuhinji.

Ako primetite da đumbir počinje da se suši, napravite sirup. Ova pikantna mešavina je pravo iznenađenje u biljnim čajevima, kao preliv za palačinke ili voćne salate ili u čuvenom ginger ale, samo dodajte sodu i servirajte sa kriškom limete (ili kuglom sladoleda od vanile). Na laganoj vatri pola sata kuvajte šolju oguljenog, izrendanog đumbira, šolju vode i pola šolje meda (ili sirupa od agave). Procedite i ohladite u sterilisanoj tegli. Po otvaranju čuvajte u frižideru do 6 meseci.

Još jedan dobar način da iskoristite đumbir je da ga ukiselite. U Japanu se služi za osveženje ukusa između različitih vrsta sušija, a ja ga koristim kao kućni lek za otklanjanje mučnine. U sterilisanoj tegli pomešajte 1/4 šolje sirćeta od braon pirinča, 2 kašike sirupa od agave ili meda, malo morske soli i dodajte parče cvekle koja će đumbir obojiti u lepu roze boju. Đumbir oljuštite i isecite na što tanje listiće. Stavite ga u teglu, poklopite i čuvajte u frižideru do dve nedelje.

Mleveni đumbir je dobra zamena kad nemate svež pri ruci. Umešajte ga u toplu čokoladu, presni čokoladni mus, koristite u marinadi za tofu ili ribu ili pospite po orašastim plodovima zajedno sa cimetom i pecite u rerni.

Izvor: Sensa