Amarant je dobar izvor energije ima visok procenat proteina. Sadrži esencijalne aminokiseline (lizin, metionin i cistein), a može se pohvaliti i velikim količinama kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Heljda je izvrsna zamena za pšenicu ako ste na nju intolerantni. Sadrži vitamine B grupe, kao i zadovoljavajuću količinu proteina i bioflavonoida rutina, koji jača vene i poboljšava cirkulaciju. Obiluje i gvožđem.

Kinoja je jedna od najstarijih žitarica na svietu. Bogata je visokokvalitetnim proteinima i sadrži sve esencijalne aminokiseline pa se posednjih godina sve češće spominje kao zamena za meso. Ako patite od glavobolja, neka bude vaš izbr za obrok jer obiluje vitaminima B grupe i magnezijumom.

Tef u afričkim zemljama zauzima vrlo važno mesto u ishrani, a kod nas je malo poznat. Izrazito je bogat proteinima, mineralima kalcijumom i gvožđem, a ima i dosta vitamina C. Zahvaljujući visokom udelu dijetalnih vlakana, povoljno deluje na sistem za varenje i potpomaže regulaciju nivoa šećera u krvi.

Sirak ili sorghum popularan je na Istoku, a kod nas se retko koristi, ali to vredi promeniti jer je po svojem sastavu sličan kukuruzu. Dobar je izvor proteina, vlakana i vitamina B grupe.

Izvor: Sensa