Ne pripadaju grupi žitarica, ali njihove semenke podsećaju na žitarice i koriste se na sličan način pa ih nazivamo pseudožitarice ili lažne žitarice. Ne sadrže gluten pa su pogodne za sve koji su osetljivi ili intolerantni na taj ...

Amarant je dobar izvor energije ima visok procenat proteina. Sadrži esencijalne aminokiseline (lizin, metionin i cistein), a može se pohvaliti i velikim količinama kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.
Heljda je izvrsna zamena za pšenicu ako ste na nju intolerantni. Sadrži vitamine B grupe, kao i zadovoljavajuću količinu proteina i bioflavonoida rutina, koji jača vene i poboljšava cirkulaciju. Obiluje i gvožđem.
Kinoja je jedna od najstarijih žitarica na svietu. Bogata je visokokvalitetnim proteinima i sadrži sve esencijalne aminokiseline pa se posednjih godina sve češće spominje kao zamena za meso. Ako patite od glavobolja, neka bude vaš izbr za obrok jer obiluje vitaminima B grupe i magnezijumom.
Tef u afričkim zemljama zauzima vrlo važno mesto u ishrani, a kod nas je malo poznat. Izrazito je bogat proteinima, mineralima kalcijumom i gvožđem, a ima i dosta vitamina C. Zahvaljujući visokom udelu dijetalnih vlakana, povoljno deluje na sistem za varenje i potpomaže regulaciju nivoa šećera u krvi.
Sirak ili sorghum popularan je na Istoku, a kod nas se retko koristi, ali to vredi promeniti jer je po svojem sastavu sličan kukuruzu. Dobar je izvor proteina, vlakana i vitamina B grupe.
Izvor: Sensa