Ako se nakon masaže stopala ili leđa osećamo bolje, zašto ne bismo i nakon masaže abdomena. Poput masaže bilo kog drugog dela tela, i masaža stomaka će podstaći cirkulaciju i opskrbiti ćelije organizma svežim kiseonikom i opustiti stisnuta tkiva i mišiće koji mogu ograničiti cirkulaciju i funkcije organa.

Osim toga, još su taoistički mudraci stare Kine uočili da u unutrašnjim organima abdomena često nakupljamo negativne emocije pa su osmislili posebnu masažu stomaka – Chi Nei Tsang. Ta masaža otpušta blokiranu energiju i oslobađa nas loših emocija te deluje preventivno protiv glavobolje, menstrualnih grčeva, slabe cirkulacije, bolova u leđima i drugih tegoba.

Masažu stomaka možemo si i sami priuštiti. Švedsko istraživanje pokazalo je da smanjuje gastrointestinalne tegobe, kao što su zatvor i bolovi u stomaku, a američki naučnici sa Miami School of Medicine navode da kružno masiranje abdomena pomaže da se umanje simptomi PMS-a, grčevi, zadržavanje vode, ali i osećaj tuge i anksioznost. Kako bismo doživeli ove dobrobiti, američki naturopata dr Edward F. Group savetuje kako da masiramo svoj centar tela:

1. Počnite ispod grudne kosti, klizeći prema dole punim dlanom po stomaku i prateći pokret drugim dlanom. Potom kružite dlanovima, položenim jedan na drugi, u smeru suprotnom od smera kazaljke na satu (time se pokreće varenje i pražnjenje creva).

2. Vrhovima prstiju malim kružnim pokretima masirajte stomak od spolja napredujući polagano prema pupku. Pritisak možete pojačati, ali samo toliko da vam bude prijatno.

3. Masažu možete izvoditi ležeći ili sedeći, ali ako ste početnik, za najbolji rezultat ipak lezite na pod ili krevet. Ako prilikom masaže naiđete na neka osetljivija područja, smanjite pritisak.

Izvor: Sensa