Sistem za varenje kao temelj zdravlja celog organizma ključan je i u ajurvedi, čije je osnovno načelo da se početni uzrok svake tegobe, pa tako i upale, nalazi u poremećaju probavne vatre (agni).

„Upala je znak da je u organizmu neravnoteža. Ona je ponajpre vezana za ishranu i rad probavne vatre, odnosno, agni. Ako se hrana ne vari redovno i kvalitetno, toksini koji slabom ili nedovoljnom razgradnjom ostaju u telu truju organizam i šire se svuda. Stoga rad probavne vatre treba da se štiti i podržava odgovarajućom ishranom i načinom života. Budući da je svako drugačiji – a ta se individualnost ogleda prema kombinaciji pet velikih elemenata koji se u telu manifestuju kao doše – ishrana treba da bude prilagođena svakom posebno”, kaže ajurvedska terapeutkinja Senka Kušer Mijić iz Amrita centra za postizanje sreće, ravnoteže, ozdravljenja i transformacije.
Tradicionalna indijska medicina, naime, smatra da se pet elemenata (etar, vetar, vatra, voda, zemlja) u čoveku utelovilo kao tri osnovne energije, odnosno tri osnovna konstitucijska tipa – doše. To su vata, pita i kafa. U svakom čoveku prisutne su sve tri doše, ali najčešće je jedna od njih dominantna.
Ukratko rečeno, vata je poput vetra – to je energija koja upravlja nervnim sistemom i pokretačka je snaga ostalih dveju doša. U pita doši glavni je element vatre koji upravlja metabolizmom, sistemom za varenje i održavanjem telesne temperature. Kafa došom prevladavaju elementi vode i zemlje. Ona je snaga i sila koja svemu u organizmu daje strukturu, drži stvari zajedno i upravlja imunim sistemom. Kad se odredi koja je doša, odnosno konstitucijski tip dominantan kod neke osobe, prema preporuci ajurvedskog stručnjaka, sprovodi se terapija koja može da uključuje promene u načinu ishrane, detoksikaciju, vežbe disanja, jogu, meditaciju, masažu i biljne preparate da bi se doše izbalansirale.
„Povećana vata doša u organizmu može da se ogleda u suvoći tela, nemiru, nesanici, opstipaciji. Poželjno je u ishranu uvrstiti gi, susamovo ulje, đumbir i kumin jer pogoduju hranjenju tkiva i cirkulaciji. Preporučujem i mungo pasulj (mung dhal) i basmati pirinač, osnovne sastojke ajurvedskog jela kičari, koje odlično energizuje telo. Ako osećate kočenje zglobova i mišića, pomoći će vam masaža susamovim uljem, kao i uljem Maha narayan. Za jačanje varenja i sistema disanja, dobro je uzimati preparate od biljke haritaki (harde)”, savet je Senke Kušer Mijić.