Štitna žlezda je žlezda koja se naziva energetskom centralom organizma i regulator je rada svih telesnih ćelija jer hormonikoje proizvodi direktno utiču na ćelijski metabolizam, a vrlo je važno održavati je zdravom.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije u svetu je dve milijarde obolelih od nekog poremećaja štitne žlezde. Od toga njih 20 odsto stanovnici su Evrope.

Kada se govori o funkcijskim disbalansima štitne žlezde, odnosno poremećajima rada štitne žlezde razlikuju se dva stanja:

1. Hipotireoza- smanjena funkcija štitne žlezde

2. Hipertireoza- pojačana funkcija štitne žlezde

Budući da hormoni štitne žlezde regulišu metabolizam celog tijela, njihovo pojačano ili smanjeno lučenje može uzrokovati različite probleme, od kojih neki mogu biti ozbiljniji.

Kako bi se očuvalo zdravlještitne žlezde, odnosno kako do bolesti ne bi došlo važno je na prvo mesto staviti prevenciju.

PageBreak

Stanite ispred ogledala i pogledajte u svoj vrat: evo kako da proverite zdravlje štitne žlezde
Foto: Shutterstock stanite-ispred-ogledala-i-pogledajte-u-svoj-vrat-evo-kako-da-sami-proverite-zdravlje-stitne-zlezde1

Samopregled štitne žlezde

Na razvoj bolesti štitne žlezde ne moraju, ali i mogu uticati naše životne navike kao što su nekvalitetna ishrana, pušenje, izloženost stresui slično.

Osim što biste trebali pripaziti na sve ovo, preventivno možete delovati i na način da napravite samopregled štitne žlezde.

Za pregled koji je u emisiji "Zdravlje na kvadrat" objasnila mag. educ. reh. Marija Škes iz NZJZ "Dr. Andrija Štampar", potrebni su vam ogledalo i čaša vode.

Stanite ispred ogledala, malo zabacite glavu i popijte malo vode.

Zdravi jajnici, štitna žlezda, materica: kako energija i čakre utiču na ženske zdravstvene probleme

Dok gutate, prstima pokušajte videti da li primećujete negde otečenost ili je osećate.

Ako primetite bilo šta sumnjivo tokom pregleda ili ako uopšteno sumnjate da imate neku od bolesti štitne žlezde, svakako se obratite stručnjaku kako bi se napravile potrebne analize i pravovremeno se pristupilo lečenju.

Prilagođeno sa: Zadovoljna