Jetra je centralna laboratorija organizma za preradu i prečišćavanje otrova, a evo koji napitak čuva zdravlje ovog važnog organa!

Masna jetra je učestala pojava, pogotovo kod osoba starijih od 50 godina. Ako procenat masti u jetri pređe 10 odsto, to znači da je masna i da bi trebalo nešto preduzeti.
Važno je prepoznati poremećaj pre nego što prouzrokuje ozbiljno oštećenje jednog od najvažnijih organa.
Jetra je centralna laboratorija organizma za preradu i prečišćavanje otrova i zato je moramo čuvati i održavati zdravom jer, u protivnom, može povući i mnoge druge tegobe u organizmu.
U ranoj fazi terapija se svodi na promenu načina ishrane i stila života. Zamašćena jetra u najvećem broju slučajeva neće dovesti do komplikacija koje su opasne po život, ali može uzrokovati brojne zdravstvene tegobe.
Jetra je najveći organ u našoj trbušnoj šupljini, smeštena je sa desne strane stomaka, odmah ispod dijafragme.
Kod odraslih osoba teška je od od 1,2 do 1,6 kilograma. Mekana je, crvenkasto-smeđe boje. Ona je riznica vitamina, minerala, korisnih šećera i masnoća koji su našem organizmu neophodni za normalno funkcionisanje.
U jetri se štetne masnoće iz ishrane pretvaraju u materije koje su nam potrebne ili se filtriraju za izbacivanje iz organizma.
Međutim, ukoliko je količina masti u tom organu veća od pet odsto njegove ukupne mase, tada se radi o poremećaju poznatom kao masna jetra. U tom slučaju dolazi do zapaljenskog procesa i moguće je uvećanje ovog organa.