Gojaznost nije samo estestski problem, već loše utiče na zdravlje metabolizma i celog organizma, a čak može imati negativne efekte i na mentalnozdravlje, piše Lovesensa.

Stručnjaci ističu da su najrizičnije viscelarnemasti koje se talože oko unutrašnjih organa, najčešće u predelu stomaka, jetre i creva. Istraživanja pokazuju da viscelarne masti povećavaju rizik od dijabetesatipa 2 i kardiovaskularnih oboljenja. Ove masti je ponekad nemoguće primetiti u odrazu u ogledalu, jer čak i vitki ljudi zbog neadekvatne ishrane mogu da imaju problem sa viscelarnim mastima.

Kako bismo skinuli masne naslage sa tela i organa, važno je da promenimo režim ishrane. Stručnjaci u ovom slučaju preporučuju proteinskuishranu, a istraživanja su dokazala da proteini pomažu da se smanji apetit za 60 odsto, ubrzavaju metabolizam i podstiču dodatno sagorevanje 80 do 100 kalorija dnevno i čine da manje kalorija unosimo.

Dokazano je da osobe koje unose proteine za doručak, ručaki večeru uspešno skidaju masne naslage sa stomaka i brže postaju vitki. Namirnice koje su izvor hranljivih proteina su pasulj, jaja, tuna, sočivo, leblebije i bademi. Ako želite da se oslobodite masnih naslaga i sprečite taloženje viscelarne masnoće, onda morate izbegavati šećeri zašećerene napitke, izbacite ugljene hidrate i jedite više hranu koja je bogata vlaknima.

Ne zaboravite da je pored redukovanja ishrane, obavezna i fizička aktivnost. Ako redovno vežbate i posvetite se proteinskom jelovniku, bez teškoća ććete uspeti da oslobodite telo od masnih naslaga, imaćete više energije, osećaćete se bolje i bićete zdraviji.

Izvor: Lovesensa