U istočnjačkoj medicini bamija ili okra vekovima se koristi u lečenju raznih oboljenja poput probavnih smetnji i crevnih oboljenja, a moćna je i kod regulisanja nivoa šećera u krvi, vezivanja holesterola, razvoja crevneflore, pravilnog rada jetre, vraćanja snage organizmu...

Zbog brojnih blagodati ovu "čudotvornu" tropsku cvetnicu nazivaju biljkom iz božjeg vrta.

Bamija sadrži bogate količine ugljenih hidrata, magnezijuma, masti, proteina, vlakana, folne kiseline te vitamina B6, A i C. U 100 grama bamije nalazi se svega 36 kalorija. Berba počinje krajem maja ili početkom juna i traje do kraja jula, odnosno početka avgusta.

Želite se okrepiti svim blagodatima ove moćne zelene biljke, predlažemo vam recept za vodu s dodatkom bamije.

Sastojci za vodu s dodatkom bamije:

  • 4-5 mahuna bamije srednje veličine
  • 1 čaša vode
  • so i biber (po želji)

Postupak:

Mahune bamije temeljno operite pod mlazom vode. Izrežite oba kraja mahuna i prerežite ih na pola. Možete i probušiti nožem svaku stranu mahune.

Narezane mahune umočite u čašu ili posudicu s vodom i pustite ih da se namaču osam sati (najbolje preko noći). Po želji, u vodi ih možete držati i 24 sata.

Iduće jutro, ili nakon 24 sata, stiskajući mahune iscedite preostali sok iz njih u vodu. Nakon toga mahune možete baciti.

Hranjiva voda s dodatkom bamije sada je spremna za konzumaciju. Po želji, dodajte joj so i(li) biber.

Savet plus: Želite li uštedeti na vremenu, umesto da mahune satima držite namočene u vodi, jednostavno ih prokuvajte. Prokuvane mahune dodajte u vodu. Još tople prokuvane možete ih konzumirati kao supu ili pričekati da se ohlade te popiti vodu.

Ukoliko vam ukus vode s dodatkom bamije ne odgovara, mahune koje su bile namočene u vodi možete pomešati s narandžom i od te mjšavine napraviti ukusan sok. Soku dodajte kockice leda ako ga želite piti rashlađenog što će dodatno pospešiti probavu.

Izvor: Nezavisne/espreso