Konačne posledice lošeg ponašanja na našoj listi su, nažalost, mnogo ozbiljnije. Kamen u bubregu, hronična inkontinencija i čak otkazivanje bubrega - to su samo neke od njih.

Kako se brinuti o bubrezima?

Bubrezi su organi koji jednom oštećeni nikada više ne mogu biti potpuno funkcionalni. Nažalost, moderan stil života definitivno ne radi u njihovu korist. Mnoge navike, koje naizgled nemaju nikakve veze sa njima, zapravo zaista pogoršavaju njihovo stanje.

Ovo su najopasnije navike koje bi trebalo da promenite ako želite da imate potpuno funkcionalne bubrege za nekoliko godina.

Pijete premalo vode

Da bi bubrezi radili efikasno, telo mora biti pravilno hidrirano. Trebalo bi redovno piti vodu tokom dana i u malim gutljajima. Na taj način pomažemo u detoksifikaciji organizma, smanjujemo rizik od upale mokraćne bešike i formiranja kamena u bubregu.

Previše natrijuma u ishrani

Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem natrijuma povećava ne samo rizik od oštećenja bubrega, već i hipertenzije, oticanje zglobova, stopala i ruku. Ograničiti potrošnju obrađene, vakumirane i konzervirane hrane, na primer hladnog mesa i rastopljenih sireva.

Jedete previše crvenog mesa

Redovna konzumacija crvenog mesa dovodi do povećane izloženosti oštećenjima zbog unosa velike količine toksina, kao što su azot i amonijak, koji se mogu naći u proteinima životinja.

Ne lečite hipertenziju

Naučno istraživanje je potvrdilo vezu između hipertenzije i oštećenja bubrega. Bubrezi filtriraju toksine kroz krv i krvne sudove. Stoga, uslovi kao što su previsok krvni pritisak i blokade u arterijama ometaju njihov rad.

Preterujete sa stimulansima

Pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola znači da imate mnogo toksičnih supstanci u vašem telu, vaš krvni pritisak raste i vaše telo dehidrira. Ignorisanje ovih fenomena je jednostavan način da oštetite bubrege.

PageBreak

10 navika koje uništavaju zdravlje bubrega
Foto: Shutterstock 10-navika-koje-unistavaju-zdravlje-bubrega

Ne spavate dovoljno

Nedostatak sna je opasan za celo telo, uključujući i bubrege. Podiže krvni pritisak, povećava nivo kortizola, povećava umor i izaziva mnoge druge zdravstvene probleme koji utiču na stanje bubrega.

Ne čitate uputstva o lekovima koje uzimate

Mnogi lekovi direktno pogađaju bubrege - naročito kada se kombinuju sa drugim lekovima ili alkoholom. Uvek pročitajte letke priložene uz lekove, a ako niste sigurni pitajte svog lekara.

Retko idete u toalet

Navika čuvanja mokraće dugo vremena može ozbiljno oštetiti bubrege. Zašto? Na taj način uzrokujete stvaranje kiselina, amonijaka i bakterija koje uništavaju zidove mokraćne bešike i dovode do infekcija urinarnog trakta, pa čak i do kamena.

Krećete se premalo

Nedovoljna fizička aktivnost utiče loše na celo telo. To već dobro znamo i trudimo se da redovno vežbamo. Međutim, ako ste mislili da premalo kretanja utiče samo na višak kilograma, grešite! U naučnim istraživanjima utvrđeno je da nedostatak fizičke aktivnosti povećava rizik od bolesti bubrega za 30%.

Izvor: Ženski magazin