Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da je tempiranje obroka obećavajući alat za kontroliranje težine.

Istraživanja načina ishrane nisu usredsređena samo na ono što jedemo, već i kako jedemo - na naša ponašanja i navike kada je u pitanju ishrana.

Na taj način otkrivaju se najrealniji pristupi kontrolisanjatežine.

Poslednje pilot-istraživanje koje je trajalo 12 nedelja pokazalo je da su učesnici koji su obroke jeli unutar konzistentnog desetočasovnog vremenskog okvira bili uspešni u gubitkukilograma. Osim toga, tim učesnicima smanjila se masnoća na području stomaka, krvni pritisak i nivo holesterola, dok im se nivo šećera u krvi stabilizuje.

U sklopu istraživanja u kojem je učestvovalo 19 osoba s metaboličkim sindromom nije bilo ograničenja u hrani ili kalorijama. Prije učestvovanja u istraživanju učesnici  su svoje obroke jeli unutar okvira od 14 sati ili više.

Metabolički sindrom dijagnostikuje se kada neko ima najmanje tri faktora od navedenih: višak telesne masti oko struka, visok holesterol ili trigliceride, visok krvni pritisak, visok šećer u krvi, insulinska rezistencija.

Tokom studije učesnici su smanjili vremenski okvir unutar kojeg su jeli. Nisu preskakali obroke i najčešće su kasnije doručkovali kako bi mogli kasnije večerati, ali su se držali okvira od 10 sati. Taj način ishrane zapravo je nalik povremenom postu, načinu ishrane koji je jako popularan u poslednje vreme.

Povremeni post način je ishrane u kojem se izmenjuje period posta i jedenja

PageBreak

Jednostavna navika koja pomaže da brzo smršate: vrlo je lako, a rezultati su dugoročni
Foto: Shutterstock jednostavna-navika-koja-pomaze-da-brzo-smrsate-vrlo-je-lako-a-rezultati-su-dugorocni2

Čini se da ishrana unutar ograničenog perioda deluje zato što se usklađuje sa cirkadijalnim ritmovima, odnosno biološkim satom svakog pojedinca, a upravo se nepravilan obrazac ishrane pokazao kao jedna od navika koja ometa taj prirodniritam.

I druga istraživanja koja su se oslanjala na cirkadijalni ritam pokazala su da to kada jedemo može biti jednako važno kao i što i koliko jedemo.

POSTOJI IDEALNA SITUACIJA, ALI...

Idealna situacija kada je u pitanju težina jeste ona u kojoj sprečimo debljanje umesto da nakupimo višakkilograma koje onda pokušavamo da izgubimo.

Međutim, postoji bezbroj razloga zbog kojih taj scenario nije realističan u životima mnogih ljudi, pa su potrebna nova rešenja.

Promena ishrane i više vežbanja može vas učiniti zdravijom osobom, međutim gubitak viška kilograma nije nimalo lagan proces. Mnoga rešenja pokazala su se ka kratkoročna, ali čini se da bi promene u ponašanju poput jedenja unutar određenog vremenskog okvira mogla biti korisna i pomoći u razvijanju novih navika. Naravno, dodatne studije moraće potvrditi njihovu delotvornost.

Izvor: Zadovoljna