Adrenalnežlezde su minijaturne žlezde smeštene tik iznad vrha bubrega. Zbog toga se još nazivaju i nadbubrežne žlezde. Proizvode više od 50 hormona koji regulišu mnogo toga u organizmu: seksualnu funkciju, telesnu težinu, emocionalno stanje...

Veoma su važan deo endokrinog sistema i utiču na celokupno stanje organizma i njegovo zdravlje.

Između ostalog, adrenalne žlezde proizvode i kortizol, hormon stresa. Sa depresijom i nervozom njegova količina se povećava, a ako taj negativni period predugo traje, dolazi do premora žlezda i sindroma adrenalnog umora.

Šta je sindrom adrenalnog umora

Sindrom adrenalnog umora ili stresni sindrom glavni je razlog zašto ljudi u 21. veku imaju probleme s hormonima i potrebu za posetom endokrinologu. Vezuje se za preterano lučenje hormona stresa, a ispoljava se hroničnim umorom i depresijom.

U čitav proces uključen je, naravno, mozak. Kada se prepozna stres ili strah, mozak šalje signal nadbubrežnim žlezdama da aktivno proizvode hormonadrenalin. On ulazi u tkiva, forsirajući žlezde da proizvode veće doze kortikosteroida (hormoni kore nadbubrežnih žlezda). Tada se hormonalni balans narušava, a ispašta celo telo, najviše srce i krvni sudovi.

Nastavak teksta pročitajte OVDE!