12 dobrih razloga da što pre počnete sa korišćenjem ove lekovite biljke!

Biljkashatavari je zapravo jedna vrsta špargle koja se već vekovima koristi u indijskoj ajurvedskoj medicini.
Kaže se da shatavari, takođe poznat kao šatavari, satavar, ili šparoga racemosus (A. racemosus), poboljšava plodnost i ima niz zdravstvenih dobrobiti, posebno za ženski reproduktivni sistem, a takođe može pomoći u regulaciji telesnihsistema i poboljšanju otpornosti na stres.
Zdravstvene dobrobiti shatavari
Shatavari je popularni dodatak ishrani koji ljudi koriste za lečenje širokog spektra simptoma. Može se uzimati oralno u obliku tableta, praška ili tećnosti.
Naučna istraživanja o shatavari pokazuju da ima ove dobrobiti za zdravlje:
Antioksidativna svojstva
Antioksidanti pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija koje uzrokuju slobodni radikali. Shvatavari, koja je bogata saponinima (spojevima sa antioksidacijskim sposobnostima) ublažava oksidativni stres, koji uzrokuje bolest.
Prema istraživanju iz 2004. godine novi antioksidans poznat kao racemofuran pronađen je u korenu shatavari, kao i dva poznata antioksidansa - asparagamin A i racemosol.
Protivupalna svojstva
Racemofuran, koji se nalazi u shatavariju, takođe ima značajne protivupalne karakteristike. Prema knjizi Medicinska kuhinja: Kako možete imati koristi od Nature's Pharmacy, racemofuran deluje slično na telo kao i lekovi protiv upala, samo bez probavnih nuspojava.
Jača odbrambeni sistem tela
Shatavari se koristi u ayurvedi kao sredstvo za jačanje imuniteta. Prema istraživanju iz 2004. godine, životinje lečene ekstraktom korena shatavari imale su povećana antitela na kašalj, u poređenju sa nelečenim životinjama. Lečene životinje brže su se oporavile i imale su poboljšanje zdravlja.
Ublažava kašalj
Otkriveno je da ekstrakt korena shatavari zaustavlja kašalj. Ali, potrebno je više studija kako bi se utvrdilo kako tačno shatavari deluje na kašalj.