Prenosimo vam savete naučika iz Hong Konga o tome kako da sami, od jednostavnih materijala napravite zaštitne maske! Zaštitite sebe i svoje bliske ljude od koronavirusa.

U vreme pandemije korona virusa, najvažnije je da sačuvate svoje i zdravlje bližnjih. Prema pisanju britanskog Dejli mejla, naučnici iz Hong Konga su dali preporuke za pravljenje maski u kućnoj varijanti, a u cilju zaštite od korona virusa. Takođe, kreirali su i video na kom se vidi i postupak pravljenja. Možda najznačajnije, maske možete da napravite od materijala, koje imate u domaćinstvu i još uvek su dostupni u prodavnicama.

Profesor Alvin Lai, dr Džo Fen i dr Iris Li iz Hong Kong-Šenžen univerzitetske bolnice osmislili su lak i jeftin način za pravljenje maski kod kuće. Zbog prevelike potražnje i manjka maski, doktori su posavetovali svoje sugrađane kako da se zaštite, a mi vam prenosimo. Izvršna odbornica i predsednica komisije za starije osobe, dr Lam Čing-čoi se nada da će ovi saveti smanjiti paniku kod ljudi, jer su naučni dokazi pokazali da kućno pravljene maske mogu da pruže izvesnu produženu zaštitu od korona virusa.

Materijal potreban da biste napravili masku:

- rolna ubrusa,

- čvrst toaletni papir

- elastične gumice,

- kancelarijska mašinica za bušenje papira,

- makaze,

- savitljiva žica obložena plastikom,

- jedan par naočara,

- plastična fascikla za dokumeta,

- spajalice.

Saveti za pravljenje maske:

- Operite ruke sapunom vrlo temeljno i dezinfikujte predmete koje ćete koristiti.

- Staivite dva čista parčeta čiste papirne kuhinjske rolne, jedan preko drugog.

- Postavite jednu raširenu papirnu maramicu preko ova dva sloja papira, kao unutrašnji deo maske koji će biti do lica.

- Presecite ove posložene ubruse i maramicu na dva dela.

- Upotrebite lepljivu traku za papir kako biste zalepili dve strane maske.

- Probušite rupe kancelarijskom bušilicom, sa leve i desne strane "maske".

- Na gornju, širu stranu maske zalepite parče tanke žice obložene plastikom, kako biste mogli masku da savijete oko nosa.

- Kroz rupice na masci vežite četiri gumice (koje ste prethodno rasekli).

- Kako biste napravili dodatnu zaštitu preko maske rasecite plastičnu fawsciklu za dokumenta na dva dela, zakačite jedan deo spajalicama za naočare.

Napomena: Plastična zaštita napravljena od plastike može biti ponovno upotrebljena nakon dezinfekcije, dok maske treba da bacite.

Izvor: Lovesensa