Beli luk je jedna od najmoćnijih biljaka na svetu, a zbog svojih snažnih lekovitih svojstava u uporabi je već hiljadama godina.

Beli luk je redovni gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili grip. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit, potvrđuju i stručnjaci.

U belom luku nalazi se gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidansa – jedinjenja koji smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija.

Beli luk deluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih putova, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse

Još nije sasvim jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali beli luk zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih putova, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, ističe nutricionista Mateja Mrmić.

Beli luk svoja lekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu, kojim se ta biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje belog luka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.

Prirodni antibiotik

1. Pre konzumacije obvezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

2. Svaki dan trebali biste pojesti oko tri čena belog luka.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovomstanju.

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.

Mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica materija koje sadrže sumpor i koje belom luku daju lekovita svojstva. Problem neprijatnog zadaha nakon konzumacije belog luka možete rešiti žvakanjem peršinovog lišća, zrna kafe ili komorača.

Izvor: Zadovoljna