16 namirnica koje treba da jedete u epidemiji korona virusa: prebogate su mineralima i ojačavaju imunitet

Minerali su nutrijenti koji su neophodni za očuvanje zdravlje, funkcionisanje organa i održavanje imunog sistema, a naročito su bitni za zdravlje mozga, srca i regulisanje hormona i enzima, piše Lovesensa.
Minerale delimo u dve kategorije:
1. Makrominerale - u većoj količini su potrebni telu, kao što su kalcijum, kalijum, natrijum, hlorid, fosfor i magnezijum.
2. Mikrominerali - podjednako važni, ali su nam potrebni u manjoj količini u odnosu na makrominerale. U mikrominerale spadaju gvožđe, bakar, fluorid, selenium, cink, jod, mangan.
Minerali su ključni za jak i stabilan imunitet koji štiti telo od raznih oboljenja, slobodnih radikala i virusnih infekcija. U periodu epidemije korona virusa preporučuje se pojačan unos minerala i vitamina. Postoje razni suplementi minerala, ali sasvim dovoljno minerala možete pružiti svom telu preko načina ishrane.
Predstavljamo vam 16 namirnica koje su najbogatije mineralima:
1. Orašasti plodovi i semenke
Ove zdrave grickalice bogate su mineralima kao što su magnezijum, cink, mangan, bakar, selen i fosfor. Na primer, samo jedan brazilski orah sadrži 174% dnevne potrebe za selenom, a 28g semena bundeve dovoljno je za dnevni unos magnezijuma.
2. Morski plodovi
Škampi, ligne, dagnje i školjeke bogati su brojim mineralima, poput selena, cinka, bakra i gvožđa. Samo 6 školjki srednje veličine obezbeđuju telu dovoljnu dnevnu dozu cinka.
Cink je mineral koji je ključan za funkcionisanje imuniteta, regulisanje DNK i proizvodnju proteina. Najveći rizik od nedostatak cinka imaju trudnice, žene koje doje bebu, osobe sa oboljenjima gastro trakta, ljudi sa slabim imunitetom i deca u pubertetu.
3. Kupusasto povrće
Kupusnjače, poput karfiola, brokolija, prokelja, kupusa i kelja, sadrže brojne minerale koji su važni za funkcionisanje ćelija, produkciju DNK; detoksikaciju i obezbeđuju telu neophodne antiokidante. U kupusastom povrću najzastupljeniji su minerali: magnezijum, kalijum, mangan i kalcijum.
4. Organsko meso
Meso organskog porekla je odličan izvor proteina, ali i minerala. Na primer, 85 g goveđe džigerice pokricva dnevnu potrebu za bakrom. Pored minerala, meso je bogato i vitaminiima B12, vitaminom A i folnim kiselinama.
5. Jaja
Jaje je prirodni multivitamin, a od minerala sadrži gvožđe, cink, selen, kao i zdrave masnoće, antioksidante i proteine.
6. Mahunarke
Mahunarke su poznate kao hrana koja obiluje vlaknima i proteinima, a od minerala sadrže kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, jkalijum, mangan, bakar i cink.
7. Kakao
Dodavanjem kakao praha u smuti ili kockice crne čokolade, obezbedićete svom telu lepu količinu minerala. Kakao je bogat magnezijumom, a sadrži i sjajnu količinu bakra.
Magnezijum je potreban kako bismo imali dovoljno energije, regulisali krvni pritisak, funkcionalnost nervnog sistema, zdravo srce i regulisanje šećera, dok je bakar neophodno za pravilno funkcionisanje metabolizma.