Žene se u različitim životnim dobima suočavaju sa nizom promena hormona, od puberteta, menstruacije, trudnoće do menopauze. Disbalans hormona može negativno da utiče na mentalno i fizičko zdravlje i zato je važno hormonalne promene lečiti na vreme i preduzeti mere prevencije.

Pročitajte još:

Da li vam nedostaju hormoni mladosti

Kako nastaje višak tečnosti u telu: koje edeme izazivaju hormoni i kako da sprečite oticanje tela

Ovi začini vraćaju hormone u ravnotežu: evo kako žene mogu da spreče hormonski disbalans

Ishrana i način života najviše utiču na ravnotežu hormona. Masna hrana, brza hrana, grickalice, slatkiši, nedostatak sna, pušenje - sve ovo može biti okidač za hormonskidisbalans.

Kako biste sačuvali i poboljšali stanje svojih hormona, potržite rešenje u prirodi.

Ove 3 biljke žene vekovima koriste, a preporučuje ih i indijska medicina ajurveda.

Konopljika

Poznata je kao "ženska biljka" ili "kraljica biljaka" i uglavnom se koristi za ublažavanje tegoba u PMS-u )grčevi, glavobolja, loše raspoloženje, nadimanje, zatvor, akne, neredovni ciklusi). Preporučuje se i tokom menopauze radi umanjenja neprijatnih simptoma poput valunga, neraspoloženje, nesanicu i odlive. Kliničke studije pokazuju da je konopljika odličan saveznik u borbi protiv endometrioze i mioma materice. Ne preporučuje se da je uzimate u trudnoći i dok pijete kontraceptivne pilule.

Koren maslačka

Jetra ima važnu ulogu u regulisanju hormona, naročito estrogena. Metabolizuje estrogen, detoksikuje telo od loših materija i reguliše nivo estrogena u organizmu. kako bismo imali normalan nivo estrogena u telu, važno je da poboljšamo tzdravlje jetre, a pravi lek za to je koren maslačka. Ova biljka se smatra za kroov, a jedan je od najmoćnijih tonika za jetru. Koristite koren tako što ćete ga ubaciti u proključalu vodu i kuvati još 15 minuta. Procedite i pijte čaj svakodnevno za čišćenje organizma.

Crvena detelina

Sadrži puno minerala poput kalcijuma, magnezijuma, vitmina, proteina i izoflavona. Travari koriste crvenu detelinu za regulianje grčeva, neredovnih ciklusa, menopauze, neplodnosti i za regulisanje nivoa estrogena u organizmu. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Napomena: Pre konzumiranja biljaka ui lekovite svrhe konsultujte se sa lekarom.

Izvor: Lovesensa